by klasikko in
Premier League

Bos Manchester City, Pep Guardiola menutup mulut terhadap soalan mengenai potensi penjualan Liverpool dan jurang kekayaan dalam Premier League.

Laporan pada hari Isnin mendakwa bahawa kumpulan pemegang saham majoriti The Reds, Fenway Sports Group (FSG) sedang giat mencari pembeli baharu.

Tetapi Guardiola enggan mengulas lebih lanjut mengenai spekulasi itu dan mengelak soalan mengenai persepsi bahawa Man City yang disokong Abu Dhabi telah mencipta perbezaan kewangan yang besar antara kelab EPL.

Beberapa laporan mencadangkan bahawa FSG sanggup menjual Liverpool kerana mereka tidak dapat bersaing dengan kuasa perbelanjaan seperti City dan Newcastle yang disokong Arab Saudi.

Guardiola ditanya sama ada dia terkejut dengan dakwaan bahawa Liverpool mungkin dijual dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, dia berkata dia bukanlah orang yang sesuai untuk menjawab soalan itu.

“Saya bukan orang yang sesuai untuk bertanya soalan ini. Saya bukan orang yang betul untuk menjawab soalan kamu,” tegas jurulatih berusia 51 tahun itu.

Tetapi wartawan yang sama bertanya semula: “Tetapi adakah ia masih menunjukkan bahawa terdapat perbezaan kewangan yang besar antara-“

Tanpa menghabiskan soalannya Guardiola mencelah: “Jangan tanya saya soalan ini. Saya tidak boleh menjawab soalan kamu.

“Saya tidak terlibat dalam perkara itu, saya bukan CEO [Liverpool], saya hanya cuba menjadi pengurus sebaik mungkin.”

Dengan wartawan cuba menekan Guardiola mengenai perkara itu, bos dari Sepanyol itu menyambung: “Sudah tentu saya tidak akan bercakap tentang kelab lain, tidak.”

Wartawan itu akhirnya mengajukan soalan lain: “Tetapi dari segi perbelanjaan bulan Januari, maka kamu mendapat sokongan [pemilik kaya] dan ia mesti memberi keyakinan yang besar?”

Guardiola bertegas bahawa dia tidak akan tertarik untuk mengulas lanjut, walaupun menggelengkan kepalanya.

Dia juga mengakui bahawa tidak akan ada pemain baru di Stadium Etihad pada musim sejuk.

Guardiola berkata: “Kami tidak akan melepaskan sebarang pemain pada Januari. Kami mempunyai skuad yang kami ada, kami gembira dengan itu.”

Share Post:

Related Posts