by Azhan Mohi in
Premier League

Pep Guardiola percaya Arsenal akan dinobatkan sebagai juara Liga jika Manchester City tewas sebelum tamat musim ini.

Skuad kendalian Mikel Arteta kini mempunyai kelebihan enam mata di puncak Liga tetapi The Gunners telah bermain lebih satu perlawanan berbanding City, yang mempunyai baki sembilan perlawanan liga.

City mempunyai peluang untuk merapatkan jurang itu pada petang Sabtu ketika mereka melayan kunjungan Leicester City di Stadium Etihad, manakala Arsenal bertandang ke West Ham pada sepak mula lewat Ahad.

Dan menjelang pertembungan City dengan Leicester, Guardiola telah memberi amaran kepada pemainnya bahawa mereka mesti pergi tanpa kalah untuk baki kempen liga untuk berpeluang memintas Arsenal.

“Konsistensi dan hakikat bahawa kami memenangi perlawanan dan kami tidak dapat melakukannya pada awal musim ini,” kata Guardiola pada hari Jumaat apabila ditanya mengapa City telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Permainan bagus kami juga sangat bagus tetapi kami tidak konsisten. Semua orang tahu jika kami kalah dalam perlawanan itu kami tidak akan memenangi gelaran dan itulah sebabnya niat dan butiran kami lebih tinggi.

“Ia adalah sama esok, jika kami kalah dalam perlawanan itu kami tidak akan menjadi juara.

“Jika kami menang kami masih boleh berada di sana kerana kami tidak boleh lupa kami berada enam mata di belakang Arsenal sebuah pasukan yang telah kehilangan beberapa mata sepanjang musim dan bermain satu perlawanan seminggu dengan banyak masa untuk pulih dan menganalisis.

“Adalah sukar untuk menang dan kehilangan mata, sebab itu kami perlu berada di sana sebanyak mungkin.

“Masalah kami ialah Arsenal sangat mengagumkan setakat ini. Mereka melakukannya dengan sangat baik tetapi prestasi kami secara umum tidaklah teruk sama sekali. Saya akan mengatakan ia bukan bencana. Kami masih ada tetapi ada seorang lagi yang lebih baik daripada anda, anda perlu menerimanya dan mengakuinya dan teruskan.

“Sejujurnya saya tidak tahu [sama ada jadual perlawanan Arsenal akan memainkan faktor].

“Kadang-kadang saya akan mengalami setiap empat hari perlawanan dan kami berada dalam keseronokan dan ini membantu kami. Kami akan bermain banyak pertandingan hingga akhir dan ia membantu kami. Kadang-kadang kita bermain satu minggu kehilangan rythmn apabila ia adalah seminggu.

“Kadang-kadang apabila kami bermain Sabtu dan Selasa, fikiran pemain sentiasa berada di sini. Jika kita mempunyai satu atau dua hari cuti kita kehilangan rythmn ini. Dalam enam atau tujuh minggu ia sudah berakhir dan pemain akan melakukan segala-galanya untuk meneruskannya.”

Ketika ditanya sama ada kejayaan City pada musim-musim sebelumnya akan memberi impak kepada perlumbaan mereka bersama Arsenal tahun ini, Guardiola berkata: “Satu-satunya impak yang saya percaya ialah hakikat bahawa semua orang tahu bahawa jika kita kalah ia sudah berakhir. Ia adalah cara terbaik untuk bersaing. Ini adalah apabila anda mempunyai yang terbaik.

“Realitinya kami ketinggalan enam mata di belakang tiada jaminan kami akan memenangi perlawanan di belakang.

“Tiada pasukan yang lebih baik daripada Brighton dalam bola sepak moden. Arsenal bukan jaminan. Kami perlu memenangi perlawanan kami, itulah realitinya. Pada penghujung permainan, kami akan melihat realitinya.”

Share Post:

Related Posts