by klasikko in
UEFA Champions League

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola memberi pendapatanya terhadap pemain tengah Borussia Dortmund, Jude Bellingham menjelang pertembungan Liga Juara-Juara awal pagi esok.

Pemain berusia 19 tahun itu adalah salah seorang prospek paling menarik di Eropah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dia memulakan kerjayanya di kelab tempatan, Birmingham City sebelum berpindah ke Bundesliga pada 2020.

Dia dianggap sebagai salah seorang pemain tengah paling lengkap dalam dunia bola sepak.

Sejak itu, Bellingham terus menarik perhatian dan berkembang di peringkat yang lebih besar.

Dia telah menjadi kapten kelabnya, dipanggil mewakili England dan mempamerkan beberapa persembahan cemerlang dalam Liga Juara-Juara.

Bellingham memainkan peranan penting untuk pasukan kebangsaannya pada kejohanan EURO 2020, di mana mereka mara ke final.

Baru-baru ini, dia menduduki tempat kedua dalam ranking berprestij Golden Boy 2022.

Musim panas ini beberapa kelab yang paling terkenal di seluruh Eropah dijangka mengambil bahagian dalam ‘Battle for Bellingham’, kerana dijangka bakat kelahiran Birmingham itu akan mencari cabaran baru selepas dua tahun di Jerman.

Manchester United, Manchester City, Liverpool dan Real Madrid adalah antara kelab yang berminat.

Pada sidang akhbar pra-perlawanan Dortmund dan City, Pep Guardiola berkata: “Borussia Dortmund adalah tempat yang sesuai untuk bakat muda datang.

“Mungkin jika Jude Bellingham berada di England dia akan pergi ke City, United, Liverpool, Chelsea, Arsenal atau Tottenham, mungkin dia tidak akan mendapat minit.

“Perkara terbaik untuk pemain muda menjadi lebih baik ialah minit permainan.

“Dia berusia 17 tahun ketika tiba tetapi ia bukan hanya tentang kualitinya, bagaimana dia memimpin dan bakatnya.

“Pemain ini adalah sesuatu yang istimewa dari segi mentalitinya. Kini dia berusia 19 tahun dan dia sudah pun menjadi salah seorang kapten. Kualitinya, semua orang tahu. Keseluruhan pakej ini sangat bagus.”

Share Post:

Related Posts