by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Pihak berkuasa Perancis menyalahkan ‘ribuan peminat Liverpool tanpa tiket’ atas kekecohan di Stade de France semasa perlawanan akhir Liga Juara-Juara pada petang Sabtu.

Sepak mula perlawanan ditangguhkan selama 36 minit selepas ramai penyokong Liverpool tidak dapat masuk ke dalam stadium dan dibiarkan dalam keadaan berbahaya di luar padang.

Polis Perancis telah dikecam hebat kerana menggunakan gas pemedih mata ke atas peminat Liverpool, termasuk kanak-kanak, yang tidak menimbulkan ancaman dan hanya menunggu untuk melalui pintu masuk mereka.

Wartawan, Dan Austin, yang menghadiri perlawanan itu, menulis dalam akaun tangan pertamanya bahawa dia menghabiskan dua jam dan 45 minit dikunci di luar Pintu Z, manakala beberapa peminat dengan tiket yang sah diminta rasuah oleh steward untuk masuk stadium.

Penduduk tempatan tanpa tiket juga kelihatan di kalangan orang ramai yang cuba mengelak daripada keselamatan, manakala yang lain dengan tiket yang sah tidak dapat mengambil tempat mereka sehingga tamat separuh masa pertama.

Tetapi menteri dalam negeri Perancis Gerald Darmanin menyiarkan di Twitter bahawa ‘beribu-ribu “peminat” British tanpa tiket atau dengan tiket palsu, telah memaksa masuk dan, kadang-kadang, menyerang steward’.

Menteri sukan Perancis Amelie Oudea-Castera turut meletakkan kesalahan kepada penyokong Inggeris.

“Percubaan pencerobohan dan penipuan oleh beribu-ribu peminat Inggeris telah merumitkan kerja steward dan pasukan polis, tetapi mereka tidak akan mencemarkan kemenangan ini,” tulisnya di Twitter.

Ibu pejabat polis Paris berkata dalam satu kenyataan: “Ramai penyokong tanpa tiket perlawanan atau pemegang tiket palsu mengganggu akses ke Stade de France, pada tahap perimeter keselamatan luar.”

UEFA juga kelihatan mengikuti mesej daripada pihak berkuasa Perancis dengan kenyataan mereka: “Menjelang permainan, pintu selekoh di hujung Liverpool disekat oleh beribu-ribu peminat yang telah membeli tiket palsu yang tidak berfungsi di pintu selekoh.”

Liverpool, bagaimanapun, mengecam pihak berkuasa Perancis atas layanan yang diterima peminat mereka di luar stadium.

“Kami amat kecewa dengan isu kemasukan stadium dan kerosakan perimeter keselamatan yang dihadapi peminat Liverpool petang ini di Stade de France,” kata jurucakap kelab.

“Ini adalah perlawanan terhebat dalam bola sepak Eropah dan penyokong tidak sepatutnya mengalami babak yang telah kita saksikan malam ini. Kami secara rasmi telah meminta siasatan rasmi mengenai punca isu yang tidak boleh diterima ini.”

Share Post:

Related Posts