by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Harry Maguire menjadi sasaran ejekan penyokong Iran menjelang pertembungan England dengan Iran dalam aksi pembukaan Piala Dunia mereka pada petang Isnin.

Maguire berada dalam kesebelasan utama Gareth Southgate di Al Rayyan, bermain dalam bek berempat bersama pasangan tetapnya John Stones di bek tengah.

Dia akan didorong oleh kepercayaan yang ditunjukkan kepadanya oleh Southgate, tetapi penyokong Iran cuba menjatuhkannya dengan beberapa sepanduk berunsur perli di tempat duduk sebelum perlawanan.

Satu mesej berbunyi, ‘It’s not coming home because of Harry Maguire’ manakala sepanduk lain menyatakan, ‘Harry Maguire pertahanan anda menakutkan.’

Ia tidak mungkin mengganggu pertahanan Manchester United itu, tetapi dia akan berada di bawah banyak penelitian kerana dia mengekalkan tempatnya dalam pasukan England walaupun mengalami kecederaan dan prestasi buruk di peringkat kelab.

Southgate telah berpegang kepada pemain yang membintangi larian England ke separuh akhir Piala Dunia 2018 dan final Kejohanan Eropah tahun lalu, berharap dia akan menghasilkan barangan itu di pentas besar sekali lagi.

Bekas kapten England, Rio Ferdinand berkata, Maguire telah ‘sempurna’ untuk Three Lions pada masa lalu dan telah menyokong ‘hubungan istimewa’ yang jelas dia miliki dengan pengurusnya.

“Itu kembali kepada pengalaman [Maguire] dengan bola sepak kejohanan,” kata Ferdinand di BBC. “Dia sempurna dengan England. Dia tidak berada dalam bentuk yang baik tetapi anda boleh melihat hubungan istimewa yang telah dibina dengan Southgate.”

Share Post:

Related Posts