by Azhan Mohi in
Premier League

Peminat Arsenal benar-benar marah dengan pemain tengah Manchester City Rodri selepas pemain Sepanyol itu menerjah keras Martin Odegaard semasa pertembungan malam Sabtu dengan Norway.

Kapten Gunners itu beraksi untuk negaranya di Malaga dan mempunyai peluang besar untuk membuka jaringan, mengutip bola untuk ke belakang, mengelecek ke sisi Dani Carvajal dan kemudian melepaskan rembatan kaki kiri.

Walaupun percubaannya disekat sebelum mencapai gol, Odegaard telah diterjah selepas itu oleh Rodri dengan pemain tengah itu mengerang dalam kesakitan di tengah-tengah panggilan untuk penalti.

Dalam pertahanan Rodri, pemain berusia 26 tahun itu kelihatan tergelincir sedikit sebelum terjun ke dalam, walaupun dia benar-benar menerjah Odegaard dan membajak kakinya yang berdiri.

Pemain Arsenal itu – yang, sudah tentu, bergelut dengan City untuk kejuaraan – segera berguling kesakitan sambil memegang buku lalinya sebelum berlutut dan menjerit kepada pengadil untuk memberikan penalti.

Walaupun kelihatan seperti kekasaran yang jelas di dalam kotak, pengadil tidak dirujuk kepada monitor oleh VAR dan beberapa saat kemudian Dani Olmo memberikan Sepanyol mendahului 1-0.

Peminat Arsenal berang dengan terjahan Rodri, dengan nama kedua-dua pemain menjadi trending di Twitter.

Seorang penyokong menulis: “Kekasaran yang amat mengerikan daripada Rodri terhadap Odegaard. Hebatnya, tiada penalti diberikan! Rodri di bawah arahan Pep untuk mencederakan kapten kami?”

Seorang lagi berkata: “Odegaard dinafikan penalti yang jelas. Rodri cuba menamatkan perebutan gelaran Arsenal dengan cabaran kad merah yang teruk. Mengamuk.”

Sudah tentu, peminat Manchester City agak kurang bersimpati, dengan satu tulisan: “Rodri dalam misi untuk memasukkan ke hospital yang diinginkan Kevin De Bruyne.”

Walaupun jelas marah dia tidak menerima penalti, Odegaard mengelak insiden itu dan dapat terus bermain dan dia tidak kelihatan mengalami kecederaan.

Titik kilat berikutan rakan senegara Odegaard – dan penyerang City – Erling Haaland menarik diri daripada tugasan antarabangsa kerana kecederaan pangkal paha, dengan bapanya, Alfie, mendedahkan dia ragu-ragu untuk pertembungan dengan Liverpool hujung minggu depan.

Bercakap kepada TV2 Norway, dia berkata: “Pertama sekali, pasukan kebangsaan yang membuat keputusan, tetapi mereka bekerjasama, sudah tentu. Mereka mesti mempunyai pengetahuan sebanyak mungkin tentang ini dan sudah tentu bertanya kepada doktor dan fisio di Manchester City. Kemudian mereka datang dengan sesuatu bersama-sama.

“Manchester City mempunyai perkongsian dengan sebuah hospital di Barcelona. Dia telah berada di sana untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Sekarang dia telah berada di sini [di Marbella] selama beberapa hari dengan fisio dari kelab. Jadi dia mendapat susulan yang baik.”

Share Post:

Related Posts