by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Penolong jurulatih England, Steve Holland telah mendedahkan bahawa taktik ‘askar’ Jose Mourinho boleh digunakan untuk menghalang Kylian Mbappe dan Perancis semasa suku akhir Piala Dunia mereka pada hari Sabtu.

Mbappe berada dalam prestasi cemerlang di Qatar dengan lima gol setakat ini dan merupakan ancaman terbesar kepada peluang England untuk ke separuh akhir.

Bercakap menjelang perlawanan Sabtu ini, Holland ingin menekankan bahawa England mesti mencari keseimbangan yang tepat antara menghentikan Mbappe dan memberi masalah kepada Perancis di hujung padang yang lain.

Holland percaya salah satu cara untuk mengehadkan kekuatan Mbappe adalah dengan mengaw pemain berusia 23 tahun itu sepanjang perlawanan – taktik yang digunakan Mourinho semasa menjadi pengurus Real Madrid apabila dia mahu menghalang Dani Alves daripada berkembang maju di sayap kanan Barcelona.

Tetapi Holland, yang merupakan pembantu Mourinho di Chelsea, mengakui pendekatan yang sama terhadap Mbappe boleh menghalang ancaman serangan England terhadap Perancis.

“Saya fikir terdapat segelintir pemain di planet ini yang perlu anda pertimbangkan perhatian khusus. [Lionel] Messi telah menjadi seorang dan mungkin masih begitu. Anda perlu meletakkan Mbappe dalam kategori seperti itu,” kata Holland.

“Kita perlu melihat untuk mengelak daripada meninggalkan diri kita dalam situasi di mana dia sangat dahsyat seperti yang kita semua lihat. Kita perlu cuba mencari jalan untuk mengelakkannya.

“Cuba untuk menyesuaikan pasukan anda untuk menampungnya sementara masih cuba mencipta masalah anda sendiri, saya fikir, cabarannya.

”Saya ingin fikir kami bukan sahaja ingin menghentikan pemain tetapi kami akan cuba melakukan segala yang mungkin untuk mengehadkan kekuatan supernya sambil masih cuba fokus pada kekuatan kami sendiri, kerana kami mempunyai pemain yang bagus. Pemain berkemungkinan menyebabkan masalah Perancis seperti Mbappe kepada kami. Kita perlu mencari keseimbangan itu.

“Saya masih ingat mengadakan perbualan dengan [Jose] Mourinho mengenai perkara itu lama dahulu ketika dia bersama Real Madrid, mereka bermain Barcelona, ​​dan mereka mempunyai [Cristiano] Ronaldo.

“[Dani] Alves akan menjadi bek kanan untuk Barcelona dan terbang ke hadapan dalam serangan. Dia [Mourinho] akan memainkan askar menentangnya untuk cuba menghalangnya, tetapi sudah tentu anda tidak mendapat sebarang ancaman daripada pasukan anda daripada askar kerana anda hanya menghalang seseorang – anda sebenarnya tidak mencederakan mereka.

“Kemudian dia akan cuba memainkan Ronaldo menentangnya, secara langsung, satu lawan satu kerana Alves hebat ke hadapan tetapi mungkin tidak begitu baik dari segi pertahanan sebagai akibatnya.”

Share Post:

Related Posts