by Azhan Mohi in
UEFA Europa League

Bos Sporting CP, Ruben Amorim telah menolak perbandingan antara dirinya dan Jose Mourinho tetapi mendedahkan bahawa pengurus Roma itu menghantar mesej kepadanya sejurus selepas kemenangan Europa League ke atas Arsenal malam Khamis.

Selepas seri 2-2 di Lisbon pada perlawanan pertama pusingan 16 terakhir mereka, pasukan Portugal itu memaksa masa tambahan di Emirates selepas cip jarak jauh yang menakjubkan daripada Pedro Goncalves menyamakan gol pembukaan Granit Xhaka.

Arsenal melihat pasukan itu lebih berkemungkinan untuk mencari kejayaan pada masa tambahan tetapi penjaga gol veteran Antonio Adan melakukan beberapa penyelamatan luar biasa sebelum menafikan Gabriel Martinelli dalam penentuan sepakan ketika Sporting mara ke suku akhir.

Amorim mendedahkan dia telah menerima teks menarik daripada rakan senegaranya.

Ditanya mengenai perbandingan dengan Mourinho, dan sama ada dia boleh menjadi lebih diminati selepas menewaskan Arsenal, Amorim menjawab: “Mourinho baharu? Tidak akan ada Mourinho baharu.

“Mourinho adalah satu daripada jenis. Dia sudah menghantar mesej kepada saya, “Mourinho yang lama dan baru masih ada, saya akan jumpa anda di peringkat seterusnya!”

AppleMark

“Tetapi tidak akan ada lagi Mourinho.

“Dan saya tidak akan melupakan apa yang telah kita lalui tahun ini, dan itu boleh berlaku lagi. Kami bercakap empat minggu lalu tentang saya berpotensi kehilangan pekerjaan, saya tidak begitu risau tentang itu.

“Dan semua perkataan yang saya ada sebelum perlawanan, malah melaluinya, objektifnya ialah saya sangat gembira di sini, objektifnya adalah untuk memenangi satu lagi liga untuk Sporting – yang sangat penting.

“Tetapi saya tidak tahu apa yang akan berlaku esok, tetapi itu tidak akan membimbangkan saya kerana segala-galanya dalam hidup saya telah berlaku dengan sangat pantas tanpa benar-benar mencari banyak.

“Mourinho baharu saya tidak akan menjadi, tetapi saya gembira untuk meneruskan projek Sporting.”

Menggambarkan prestasi pasukannya menentang pendahulu Premier League, Amorim meneruskan: “Saya melihat banyak kematangan daripada pemain saya. Kami ketinggalan dalam kedua-dua perlawanan, kami berjaya mengulangi kedua-dua kali.

“Jelas sekali kami perlu mempunyai kapasiti teknikal, fizikal dan mental untuk bersaing dengan mereka – pasukan yang memainkan rentak yang sangat berbeza berbanding liga kami.

“Kami perlu menjalani hari yang baik dan para pemain sangat bagus. Lebih daripada keputusan, cara kami sebenarnya bermain itulah perkara paling penting untuk diteruskan.”

Share Post:

Related Posts