by Azhan Mohi in
Premier League

Marco Silva melabelkan Arsenal hanya ‘bertuah’ selepas Fulham mengalami kekalahan 2-1 di Emirates.

Fulham yang baru dinaikkan liga nampaknya akan menamatkan 100% permulaan Arsenal pada musim ini apabila Aleksandar Mitrovic mengatasi Gabriel dan meletakkan pelawat di hadapan selepas separuh masa.

Tetapi pasukan Mikel Arteta mencatatkan kebangkitan yang mengagumkan, mula-mula menyamakan kedudukan melalui kapten Martin Odegaard dan kemudian mencari kemenangan lewat daripada Gabriel.

Kebangkitan itu mengekalkan permulaan sempurna Arsenal untuk musim Liga dan menyaksikan mereka kembali ke puncak carta.

Silva merasakan pasukan Fulhamnya ‘layak’ sekurang-kurangnya satu mata, bagaimanapun, dan berkata Arsenal adalah mendapat dua gol ‘bertuah’.

“Semua penghargaan kepada pemain saya, dari minit pertama hingga akhir, hasrat kami untuk menyahut cabaran itu ada,” katanya.

“Separuh masa kedua adalah sukar untuk kami dalam bola. Tekanan daripada Arsenal kuat tetapi kami terus mencipta peluang. Kami boleh melakukan yang lebih baik tetapi kami berhak mendapat lebih daripada permainan ini.

“Mereka [Arsenal] tidak mempunyai banyak peluang jelas, mereka mempunyai dua gol dan kedua-duanya adalah gol nasib. Ia adalah nasib malang bagi kami.

“Saya tidak nampak banyak peluang jelas untuk Arsenal. Selepas 1-0 apabila permainan kelihatan lebih terbuka mereka bernasib baik untuk menjaringkan gol dengan biasan. Walaupun selepas mereka menjaringkan gol kemenangan kami mencuba sehingga tamat.

“Saya harap nasib malang yang kita alami petang ini akan hilang di masa hadapan.”

Sementara itu, bos Arsenal, Arteta, gembira dengan respons pasukannya untuk ketinggalan, walaupun dia enggan mengatakan pasukannya berada di permulaan cabaran kejuaraan.

“Rancangan besar, menang seperti ini sangat bagus,” katanya.

“Kami membuat kesilapan dan mereka menghukum kami tetapi kemudian bagaimana kami bertindak balas terhadap kesukaran, hubungan dengan penyokong, cara kami melakukannya, pasukan percaya. Mereka mahu memenangi perlawanan itu, mereka berjaya melakukannya dan kami berjaya melakukannya.

“Ini baru permulaan musim. Kami berada dalam maraton yang panjang dan panjang.”

Share Post:

Related Posts