by klasikko in
Premier League

Pengurus Bournemouth Gary O’Neil secara berseloroh mencadangkan bahawa dia akan menjaga jarak dengan pengurus Arsenal, Mikel Arteta menjelang pertembungan malam ini.

Arteta telah memberikan gambaran tentang tabiatnya, baru-baru ini mengakui bahawa dia tidak menukar pakaiannya sejak kekalahan terakhir menentang Manchester City pada Februari.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti tabiat yang pelik, komitmen Arteta terhadap rutinnya nampaknya berkesan.

Arsenal kini mendahului carta Premier League dengan 19 kemenangan musim ini, hanya tewas dan seri 3 kali.

Sebagai pengurus bola sepak, tugas Arteta adalah untuk memimpin pasukannya menuju kemenangan.

Ternyata kepercayaan peliknya mungkin membantunya mencapai perkara itu.

Rutinnya memberi rasa kawalan dalam dunia yang begitu banyak pembolehubah dan menjejaskan keputusan perlawanan.

Walaupun ia mungkin tidak masuk akal bagi sesetengah pihak, komitmen Arteta terhadap rutinnya memberikannya rasa selesa dan kebiasaan.

Beliau mendedahkan perkara ini semasa wawancara dengan The Telegraph. Dia berkata :

“Saya seorang yang sangat teratur dan rutin.

“Apabila kita menang, saya tidak suka menukar pakaian, saya suka mengekalkan baju, seluar dan kasut yang sama seperti dahulu.

“Jika kami kalah, saya mengubah pakaian kepada sesuatu yang berbeza.

“Mereka telah memberi saya peluang untuk melakukan perkara yang paling saya suka, dalam kelab yang saya benar-benar suka, hormati dan kagumi.

“Saya suka apa yang saya lakukan, setiap hari.

“Jadi apabila saya mempunyai keraguan, atau merasakan tekanan, saya kembali kepada perkara itu: Apakah perasaan anda tentang apa yang anda lakukan? Dan ia tidak menjadi lebih baik daripada ini.”

Sudah tentu, bukan hanya rutin Arteta yang bertanggungjawab untuk kejayaan Arsenal musim ini.

Kepimpinannya, pengetahuan taktikal, dan keupayaan untuk memotivasikan pemainnya semuanya telah memainkan peranan penting dalam prestasi mengagumkan pasukan.

Bagaimanapun, kepercayaan peliknya memberikan gambaran yang menarik tentang pemikiran seorang pengurus bola sepak yang berjaya.

Mengenai jenaka O’Neil tentang menjaga jarak dari Arteta, jelas pengurus Bournemouth itu mempunyai tahap gurauan yang lucu.

Bercakap mengenai tabiat pengurus Sepanyol itu, dia bergurau : “Mungkin jangan terlalu dekat dengan Mikel jika dia tidak menukar pakaiannya untuk seketika.”

Walaupun tidak mungkin pakaian Arteta yang tidak ditukar akan memberi kesan kepada keputusan perlawanan, ia sentiasa baik untuk bersenang-senang menjelang perlawanan besar.

Pada penghujung hari, sama ada anda percaya kepada khurafat atau tidak, sukar untuk berdebat dengan kejayaan.

Rutin Arteta mungkin kelihatan pelik bagi sesetengah orang, tetapi ia kelihatan berkesan untuknya dan pasukannya.

Dan jika Arsenal terus beraksi pada tahap ini, mereka mungkin dalam perjalanan untuk memenangi kejuaraan liga musim ini.

Share Post:

Related Posts