by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Benfica, Roger Schmidt membincangkan Enzo Fernandez yang telah pergi dengan menyatakan dia gembira untuk ditinggalkan dengan skuad yang penuh dengan pemain dengan sikap teladan.

Selepas sebulan berliku-liku, Chelsea akhirnya memperoleh rekod perpindahan Britain untuk bintang Piala Dunia Argentina itu pada peringkat penutup hari tarikh akhir yang membosankan.

Setelah kelihatan pasrah untuk tewas kepada pemain berusia 22 tahun itu sebelum ini, rundingan diteruskan pada hari Isnin dan berakhir dengan kejayaan untuk Todd Boehly malam Selasa apabila The Blues bersetuju untuk membayar klausa pelepasan pemain tengah itu sebanyak £106.4 juta.

Perpindahan itu mengatasi perpindahan Jack Grealish bernilai £100 juta dari Aston Villa ke Manchester City pada musim panas 2021, menjadikan Fernandez sebagai pembelian termahal dalam sejarah Premier League.

Benfica berjuang habis-habisan untuk mengekalkan khidmat pemain yang hanya mereka ditandatangani dari River Plate lebih enam bulan lalu.

Fernandez menjadi terkenal di Piala Dunia di mana dia memenangi anugerah untuk pemain muda terbaik kejohanan itu ketika Argentina dan Lionel Messi menang buat kali pertama sejak 1986.

Persembahan pemain tengah penuh aksi itu di Qatar meletakkannya dalam radar kelab elit Eropah tetapi hanya Chelsea dalam iklim semasa yang mempunyai keupayaan kewangan untuk membuat perjanjian pada Januari.

Bercakap selepas kemenangan 3-0 malam tadi ke atas Arouca, Schmidt berkata: “Kami bercakap mengenainya [dengan Rui Costa], perjanjian itu telah selesai, ia adalah sebahagian daripada bola sepak tetapi yang penting ialah Benfica.

“Hari ini saya tidak akan bercakap tentang pemain yang tidak lagi di sini.

“Saya gembira dengan pemain yang berada di sini, saya suka pasukan itu. sikap, dan kesabaran, mereka seronok bermain untuk Benfica.

“Benfica adalah kelab yang hebat dan kami sangat seronok bermain untuk Benfica dan kami telah mencuba segala-galanya untuk menggembirakan peminat dan akhirnya menjadi juara.”

Share Post:

Related Posts