by Azhan Mohi in
Premier League

Edwin van der Sar telah memberi penghormatan kepada ‘pahlawan’ Lisandro Martinez selepas pemergiannya dari Ajax dan mengucapkan selamat maju jaya di kelab baharu Manchester United.

United mengesahkan pada hari Rabu bahawa mereka telah menyelesaikan pembelian pemain pertahanan Argentina, Martinez dari Ajax dalam perjanjian bernilai sehingga £57 juta.

Bekas bos Ajax Erik ten Hag, yang menyertai Manchester United pada awal musim panas, berminat untuk bersatu semula dengan bekas bintangnya, setelah menandatanganinya buat kali pertama pada 2019.

Martinez telah menandatangani kontrak lima tahun bersama United dan menjadi pemain ketiga Ten Hag pada musim panas selepas Tyrell Malacia dan Christian Eriksen.

Sepanjang tempoh tiga tahun di Ajax, Martinez membuat 120 penampilan dan membantu kelab Belanda itu memenangi dua gelaran Eredivisie.

Ketua Pegawai Eksekutif Ajax dan legenda Manchester United Van der Sar berkata: “Betapa hebatnya anda untuk kami di Amsterdam.

“Kami semua menyukai keupayaan anda untuk membangunkan diri anda seperti ramai orang lain sebelum anda dan bermain bola sepak yang kami suka tonton tetapi perlu ketabahan dan keazaman dalam pertahanan.

“Semoga berjaya di kelab hebat ini dengan pengurus yang berkongsi falsafah bola sepak menyerang dengan gaya Ajax. Semoga berjaya, Licha.”

Sementara itu, Martinez menegaskan adalah satu ‘penghormatan’ untuk menyertai Manchester United dan berkata dia akan melakukan segala yang dia mampu untuk membantu Ten Hag mencapai kejayaan di kelab itu.

“Ia satu penghormatan untuk menyertai kelab bola sepak yang hebat ini,” katanya. “Saya telah bekerja keras untuk sampai ke saat ini dan, sekarang saya di sini, saya akan mendorong diri saya lebih jauh.

“Saya cukup bertuah untuk menjadi sebahagian daripada pasukan yang berjaya dalam karier saya dan itulah yang saya mahu teruskan di Manchester United.

“Akan ada banyak kerja untuk dicapai pada saat itu, tetapi saya yakin bahawa, di bawah pengurus dan jurulatih ini, dan bersama rakan sepasukan baharu saya, kami boleh melakukannya.”

Ten Hag turut mengalu-alukan kedatangan Martinez di Old Trafford, dengan berkata: “Dia seorang pahlawan dan saya rasa peminat akan mengaguminya. Dia mempunyai sikap, semangat juang.

“Dia membawa keagresifan dalam permainan, dengan cara yang baik. Saya rasa kita perlukan itu. Tetapi dia juga mahir, dia boleh mendapatkan bola dan dia kaki kiri.”

Share Post:

Related Posts