by Azhan Mohi in
Premier League

Pengarah teknikal Arsenal, Edu telah mengecam bekas pemain yang gagal di kelab itu kerana ‘membunuh’ The Gunners.

Arsenal terpaksa membayar gaji pemain seperti Mesut Ozil dan Pierre-Emerick Aubameyang, yang telah lama berhubung dengan gaji besar.

Kedua-dua penyingkiran itu menimbulkan kontroversi dengan ejen Ozil membidas Mikel Arteta dan Aubameyang mengecam kelab utara London itu selepas berpindah ke Barcelona.

Pemain lain yang Arsenal terpaksa dibayar termasuk Shkodran Mustafi, Sead Kolasinac dan Sokratis Papastathopoulos.

Arsenal telah gagal mendapat tempat empat teratas Liga untuk enam musim terakhir berturut-turut, memperoleh tempat kelima penggal lalu selepas menduduki tempat kelapan berturut-turut.

Bercakap tentang kegagalan mereka baru-baru ini, Edu memberitahu The Sun: “Apabila pemain berusia 26 tahun atau lebih, mempunyai gaji besar dan tidak berprestasi, dia membunuh anda.

“Pada masa lalu, 80 peratus daripada skuad mempunyai ciri-ciri tersebut dan tidak ada peluang sesiapa pun akan membelinya.”

Edu, yang menjadi pengarah teknikal Arsenal pada 2019, menambah: “Mereka tidak mempunyai nilai perpindahan dan selesa dengan kontrak panjang yang tinggal di London.

“Jadi kami perlu membersihkan skuad dan jika kami perlu membayar sedikit untuk pergi, saya menganggapnya sebagai pelaburan.

“Ia lebih baik daripada membiarkan mereka menghalang laluan pemain lain. Tidak menjadi masalah jika pemain mempunyai gaji besar dan berprestasi.

“Saya tahu pelik untuk pergi ke lembaga pengarah dan memberitahu mereka, ‘Kadang-kadang lebih baik membayar pemain untuk pergi daripada mengekalkan mereka’.

“Saya sedar ia menyakitkan dan sesetengah orang mengatakan bahawa ia mahal – tetapi anda perlu menyelesaikan masalah itu.”

Arsenal telah aktif dalam jendela perpindahan musim panas, membawa masuk penyerang Gabriel Jesus dan pertahanan Oleksandr Zinchenko dari Manchester City dengan harga £45 juta dan £32 juta setiap satu.

Mereka juga telah menandatangani Fabio Vieira dari Porto dengan harga £34 jura serta penjaga gol Matt Turner dari New England Revolution dan Marquinhos dari Sao Paulo untuk bayaran yang tidak didedahkan.

Share Post:

Related Posts