by Azhan Mohi in
Premier League

Pierluigi Collina telah mengkritik pengadil Premier League, Andy Madley kerana kasihan kepada Manchester United semasa kekalahan bersejarah mereka 7-0 menentang Liverpool hujung minggu lalu.

The Reds bimbingan Jurgen Klopp melakukan kemusnahan pada separuh masa kedua di Anfield, menjaringkan enam gol pada babak kedua yang tidak dapat dilupakan, diketuai oleh Mohamed Salah dan Cody Gakpo yang semakin mengagumkan.

Walaupun banyak gol, Madley hanya menambah tiga minit masa kecederaan, yang mengejutkan Collina.

“Hujung minggu lalu, sepuluh perlawanan dimainkan dalam Liga dan empat perlawanan melebihi 100 minit [secara keseluruhan],” kata ketua pengadil FIFA kepada The Times.

“Dua daripada mereka sepatutnya lebih tinggi daripada ini hanya kerana mereka 7-0 dan 4-0 [Brighton lwn West Ham United] dan pengadil mungkin memutuskan untuk tidak mempertimbangkan masa tambahan diberikan dengan tepat.

‘‘Enam gol dijaringkan pada separuh masa kedua [di Anfield]. Saya dapat memahami bahawa memberikan jumlah masa tambahan yang agak relevan apabila 7-0 adalah sukar untuk difahami dalam perlawanan khusus ini.

“Tetapi jika peraturan pertandingan mengatakan bahawa keseluruhan perbezaan gol adalah relevan untuk ranking pada akhirnya walaupun satu gol yang dijaringkan atau tidak dijaringkan boleh membuat perbezaan.”

United, sementara itu, bangkit daripada pengalaman menyayat hati itu untuk melangkah ke suku akhir Europa League selepas kemenangan 4-1 ke atas Real Betis malam tadi, satu respons yang menggembirakan Erik ten Hag.

Bos United itu amat gembira dengan prestasi kaptennya yang kurang bernasib baik, Bruno Fernandes, walaupun menerima kad kuning yang akan menyebabkan dia tidak dapat bermain dalam perlawanan kedua.

”Dia adalah pemain terbaik di atas padang,” kata Ten Hag. “Dia memainkan peranan yang lebih mendalam dan dia cemerlang, membuat permainan dari posisi belakang, dengan banyak hantaran baik di antara garisan. Dari situ kami mencipta banyak peluang.”

“Keghairahannya adalah kekuatannya,” tambah Ten Hag. “Tetapi kadang-kadang dia perlu mengawalnya kerana apabila ia terlalu banyak, ia menjadi kelemahan. Dia tahu itu, tetapi sentiasa ada margin kecil.”

Share Post:

Related Posts