by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Setiap kejohanan Piala Dunia mempunyai tanda tersendiri – daripada vuvuzela dan bola Jabulani di Afrika Selatan hingga penalti Diana Ross dalam majlis perasmian USA ’94.

Nampaknya Qatar 2022 akan diingati kerana jumlah masa tambahannya yang besar.

Selepas empat perlawanan pertama, sudah ada hampir 65 minit gabungan masa tambahan dengan perlawanan pembukaan England menentang Iran berlangsung selama 117 minit dan 16 saat yang menakjubkan.

Separuh masa pertama sahaja hampir berlangsung sejam selepas penjaga gol Iran, Alireza Beiranvand memerlukan rawatan yang panjang berikutan pertembungan kepala sebelum mencuba – dan gagal – untuk meneruskan permainan.

Manakala terdapat beberapa pemeriksaan VAR dan satu lagi pemberhentian yang panjang dalam tempoh kedua selepas Harry Maguire cedera. dirawat kerana kecederaan kepala.

Akibatnya, penalti lewat Mehdi Taremi – yang datang dengan 102 minit dan 30 saat pada jam – kini merupakan gol Piala Dunia terbaharu yang pernah direkodkan tidak termasuk masa tambahan.

Lazimnya, penyokong sudah terbiasa melihat tiga atau empat minit masa tambahan dalam Premier League dan Liga Juara-Juara tetapi untuk Piala Dunia FIFA telah memutuskan untuk mengurangkan pembaziran masa dan menambah jumlah masa bola dalam permainan.

Masa tambahan akan ditambah untuk mana-mana dan semua kecederaan, campur tangan VAR, penggantian, penalti, tempahan dan mana-mana keadaan di mana pengadil menganggap pemain cuba sengaja membuang masa atau membuang masa.

Bercakap sebelum kejohanan, bekas pengadil Itali Pierluigi Collina – yang kini pengerusi jawatankuasa pengadil FIFA – mendedahkan bahawa pegawai keempat akan digalakkan untuk menjejaki masa yang hilang dengan cara yang lebih ketat berbanding sebelum ini.

“Apa yang telah kami lakukan di Rusia [2018] adalah untuk mengira dengan lebih tepat masa untuk diberi pampasan,” Collina memberitahu ESPN.

“Kami memberitahu semua orang supaya tidak terkejut jika mereka melihat pegawai keempat menaikkan papan elektronik dengan jumlah besar di atasnya, enam, tujuh atau lapan minit.

“Jika anda mahukan masa yang lebih aktif, kita perlu bersedia untuk melihat masa tambahan seperti ini diberikan. Fikirkan perlawanan dengan tiga gol yang dijaringkan.

“Perayaan biasanya mengambil masa satu, satu setengah minit, jadi dengan tiga gol dijaringkan, anda kehilangan lima atau enam minit.

“Apa yang kami mahu lakukan ialah mengira dengan tepat masa tambahan pada penghujung setiap separuh masa. Ia boleh menjadi pegawai keempat yang melakukan itu, kami berjaya di Rusia dan kami menjangkakan perkara yang sama di Qatar.

“Saya tidak bercakap tentang campur tangan VAR, ini adalah sesuatu yang berbeza dan dikira oleh Pembantu Pengadil Video dengan cara yang sangat tepat.

“Malah pada masa saya menjadi pengadil, maklumat [pada masa tambahan] datang daripada pegawai keempat, anda terlalu fokus pada apa yang berlaku sehingga mungkin untuk tidak mempertimbangkan sesuatu. Ia adalah pegawai keempat yang biasanya mencadangkan jumlah masa tambahan.”

Hebatnya, empat babak tunggal dengan rekod masa kecederaan terbanyak (sejak 1966) dalam perlawanan Piala Dunia semuanya berlaku pada hari Isnin, dengan 14 minit dan lapan saat ditambah pada separuh masa pertama pertembungan England dengan Iran menduduki tempat tercorot.

FIFA telah menghadapi banyak kelemahan baru-baru ini tetapi pendirian mereka mengenai masa tambahan nampaknya telah memenangi banyak peminat, dengan Jamie Carragher menulis tweet:

“Menikmati jumlah masa yang ditambah oleh pengadil. Terlalu banyak masa yang terbuang dalam bola sepak!”

Share Post:

Related Posts