by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Seorang peminat Maghribi membidas pengurus Chelsea, Graham Potter menjelang perlawanan separuh akhir Piala Dunia negara Afrika itu menentang Perancis.

Maghribi menjadi pasukan Afrika pertama yang mencapai tahap Piala Dunia ini apabila mereka mengejutkan Portugal di suku akhir.

Pasukan Walid Regragui gagal untuk melangkah lebih jauh di Stadium Al Bayt pada malam Rabu selepas ditewaskan Perancis yang dalam misi mempertahankan kejuaraan Piala Dunia.

Salah seorang pemain terbaik Maghribi di Qatar ialah Hakim Ziyech yang disisihkan Chelsea dan pemain berusia 29 tahun itu sekali lagi disenaraikan dalam kesebelasan utama untuk pertembungan menentang juara Piala Dunia Perancis.

Ziyech sudah pun menjadi wira di Maghribi tetapi hanya memulakan satu perlawanan Liga untuk Chelsea musim ini, dengan Potter memilih pilihan lain sebelum liga berhenti seketika untuk Piala Dunia.

Penyokong Maghribi bersemangat tinggi di Qatar pada hari Selasa menjelang separuh akhir Piala Dunia pertama mereka, tetapi seorang penyokong tidak dapat menyembunyikan kemarahannya terhadap Potter atas layanannya terhadap Ziyech.

Dia difilemkan di Sky Sports berkata: “Graham Potter! Hakim Ziyech akan ke final, bro. Anda kalah, bro. Graham Potter, kami perlukan awak!

“Anda tidak di sini,’ sambung penyokong sambil menunjuk ke arah Stadium Al Bayt. ‘Hakim Ziyech ada di sini! Jumpa lagi, Graham Potter.”

Memandangkan kekurangan masa permainan di Stamford Bridge, Ziyech dijangka meninggalkan Chelsea pada bulan Januari dan telah banyak dikaitkan dengan perpindahan ke Itali.

Bekas bintang Ajax itu telah menjaringkan 14 gol dalam 92 penampilan sepanjang kariernya di Chelsea tetapi berkembang pesat di Piala Dunia kerana dia bermain dengan lebih bersemangat, menurut Ian Wright.

Bekas penyerang Arsenal dan England itu berkata awal minggu ini: “Saya suka Hakim Ziyech di Piala Dunia ini, saya suka. Saya suka cara dia bermain.

“Dia bermain dengan tenaga yang berbeza apabila dia bermain untuk negaranya. Saya memerhatinya di Chelsea dan saya tidak bersikap negatif, tetapi perbezaannya ialah lelaki ini memerlukannya apabila dia bermain untuk Maghribi.

‘Ingat dia mempunyai semua masalah itu dengan jurulatih [sebelumnya], dia tidak bermain, kemudian jurulatih itu hilang, mereka mendapatkan pengurus mereka dan lihat di mana mereka berada sekarang.”

Share Post:

Related Posts