by klasikko in
Premier League

Pemilik baharu Chelsea, kumpulan Todd Boehly sedang cuba memujuk Romelu Lukaku untuk kekal di Stamford Bridge pada musim panas ini.

Lukaku telah dikaitkan dengan kepulangan ke Inter Milan selepas musim yang hambar di Chelsea walaupun peguamnya baru-baru ini melabelkan dakwaan ini sebagai “spekulasi”.

Laporan awal daripada Goal mencadangkan bahawa Chelsea tidak menentang penjualan pemain berusia 29 tahun itu.

Tetapi mereka mahu mendapatkan balik sebahagian besar £97.5 juta yang mereka belanjakan untuk pemain tersebut musim panas lalu.

Andai kata Lukaku akan pergi secara pinjaman, The Blues dilaporkan masih akan menuntut bayaran pinjaman yang tinggi.

Wartawan CBS Sports, Jacobs mendakwa Lukaku lebih hampir untuk angkat kaki berbanding kekal di Chelsea.

Namun, perubahan pemilikan boleh mempengaruhi keputusan besarnya.

“Lukaku mungkin akan meninggalkan Chelsea melainkan kumpulan pemilikan baharu boleh meyakinkannya,” kata Jacobs kepada Football Terrace.

“Jangan menolak kemungkinan itu kerana Boehly dan pasukannya sangat praktikal.

“Mereka mahir mengubah minda pemain bola sepak di dalam dan di luar padang.

“Mentaliti individu seperti itu mungkin akan mempengaruhi fikiran Lukaku.

“Tetapi sekarang kerana hubungannya dengan Chelsea dan Tuchel sebelum perubahan pemilik, jika dia pergi, saya rasa kembali ke Inter adalah senario yang paling mungkin.”

Rancangan Thomas Tuchel mungkin akan memainkan peranan besar dalam sebarang keputusan mengenai masa penyerang Belgium itu.

Jika Tuchel tidak berhasrat untuk menggunakan Lukaku sebagai pemain utama, tidak masuk akal untuk mengekalkan salah seorang ahli skuad yang berpendapatan tertinggi sebagai pemain sandaran.

Chelsea akan menghadapi risiko penurunan nilai pasaran Lukaku dengan menghantarnya keluar secara pinjaman, tetapi yuran pinjaman dan penurunan ketara dalam bil gaji terbukti berbaloi.

Share Post:

Related Posts