by Azhan Mohi in
Premier League

Pemenang Piala FA boleh layak ke Liga Juara-Juara mulai 2024 di bawah peraturan baharu – namun hanya jika kelab itu mempunyai ranking yang tinggi dalam pertandingan UEFA.

Badan induk bola sepak Eropah kini sedang mengusahakan rancangan untuk memperbaharui Liga Juara-Juara, mengembangkan pertandingan yang sepatutnya daripada 32 pasukan kepada 36 pasukan.

Dua daripada tempat tambahan itu pada asalnya bertujuan untuk pasukan berdasarkan ‘kepentingan sejarah’ mereka.

Dalam tiga daripada empat musim terakhir, tempat itu akan menjadi milik dua kelab Premier League yang dipanggil ‘enam besar’ yang gagal melayakkan diri ke pertandingan itu melalui ranking liga mereka.

Menurut The Telegraph, cadangan itu kini telah diperhalusi sedikit dengan pasukan ‘bersejarah’ perlu sama ada menamatkan satu tempat di luar tempat Liga Juara-Juara atau memenangi piala domestik mereka – walaupun ini masih memihak kepada kelab besar yang sudah mapan.

Untuk menggunakan musim ini sebagai contoh, jika Chelsea, Liverpool atau Manchester City entah bagaimana berkomplot untuk menamatkan saingan di luar kelompok empat teratas tetapi memenangi Piala FA, mereka akan mempunyai ranking yang cekap tinggi untuk menuntut tempat Liga Juara-Juara.

Tetapi Crystal Palace, yang tidak mempunyai ranking yang bagus kerana tidak bertanding di Eropah baru-baru ini, tidak akan diberikan tempat Liga Juara-Juara jika mereka memenangi Piala FA.

Persatuan Kelab Eropah berharap UEFA akan membatalkan rancangan mereka untuk mencipta jaringan keselamatan untuk kelab besar sekiranya mereka gagal layak ke Liga Juara-Juara dalam keadaan semasa, tetapi mereka hanya menawarkan kompromi.

Sekiranya peraturan itu dilaksanakan musim lalu, Tottenham dan Arsenal – yang masing-masing hanya menduduki tempat ketujuh dan kelapan – tidak akan berada dalam kedudukan untuk mendapat manfaat daripada perubahan peraturan. Arsenal bagaimanapun akan layak pada musim 2019/20 selepas memenangi Piala FA.

Leicester City juga tidak akan melakukannya walaupun telah menyemak dua kotak – kedua-duanya memenangi Piala FA dan menamatkan satu tempat di luar tempat Liga Juara-Juara di kedudukan kelima – tetapi kedudukan co-efficient mereka terlalu rendah.

Sebaliknya, Shakhtar Donetsk, yang menduduki tempat kedua dalam Liga Perdana Ukraine, dan Lyon, yang menduduki tempat keempat dalam Ligue 1, akan diberikan dua tempat tambahan kerana kedudukan yang lebih baik.

Premier League dan FA dianggap tidak begitu terpikat dengan perubahan peraturan – terutamanya selepas kemelut Liga Super – tetapi UEFA sangat hampir untuk mencapai persetujuan dengan ECA yang akan melihat perubahan diterapkan dari musim 2024/25 dan seterusnya.

Share Post:

Related Posts