by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal terus gelisah fengan kecergasan Gabriel Magalhaes menjelang perlawanan mesti menang menentang Newcastle pada Ahad ini.

Selepas tergelincir lebih jauh di belakang Manchester City dalam perebutan kejuaraan Liga berikutan kemenangan juara ke atas Leeds United pada hari Sabtu, The Gunners tidak mampu lagi melakukan kesilapan.

Kunjungan ke St James’ Park mewakili hampir perjalanan paling menakutkan dalam liga teratas pada masa ini dengan pasukan Eddie Howe dalam prestasi yang hebat ketika mereka meneruskan usaha mereka untuk kelayakan Liga Juara-Juara.

Arsenal dikalahkan pada lawatan terakhir mereka ke timur laut apabila mereka melihat harapan untuk menamatkan saingan di empat teratas pupus dalam keadaan krisis kecederaan pertahanan.

Setahun berlalu dan gambar itu tidak lebih sihat di jabatan itu untuk Mikel Arteta yang sudah pun tanpa Takehiro Tomiyasu untuk baki musim ini, manakala William Saliba kelihatan semakin tidak mungkin untuk beraksi lagi pada musim ini.

Prestasi Rob Holding, sementara itu, menyaksikan dia digugurkan untuk kemenangan Selasa ke atas Chelsea di mana pemain baru pada Januari, Jakub Kiwior membuat penampilan sulung penuh yang terpuji.

Kemenangan ke atas saingan London mereka sedikit terjejas, bagaimanapun, dengan kecederaan yang dialami oleh Gabriel yang telah memulakan setiap perlawanan setakat musim ini.

Arteta berharap pemain antarabangsa Brazil itu akan cergas untuk beraksi tetapi dia tidak digambarkan dalam latihan bersama skuad utama yang lain pada hari Sabtu.

Bercakap pada sidang akhbar pra-perlawanannya, Arteta berkata: “Kita perlu lihat esok bagaimana keadaannya, tetapi dia tidak dapat menamatkan perlawanan [menentang Chelsea] jadi itu jelas satu petanda besar bagi kami dan kami perlu melakukannya. tengok keadaan dia esok.”

Mengenai peluang Saliba beraksi semula dalam minggu-minggu akan datang, dia menambah: “Dia berasa lebih baik setiap hari tetapi dia masih tidak dapat melakukan apa-apa aktiviti di sekeliling pasukan utama, jadi kami tidak menjangka dia akan bersama kami [ di Newcastle],” tambah Mikel.

“Ia mengenai proses penyembuhan. Dari segi kesakitan dan dengan perkara yang dia boleh lakukan sekarang di luar padang, saya fikir dia berada di tempat yang baik, tetapi kami perlu membina kapasitinya sekali lagi untuk mendapat impak yang betul, beban yang betul dan berada dalam keadaan yang baik untuk berlatih dan bermain untuk pasukan.

“Kami belum lagi [menyingkirkan dia untuk musim ini], kerana kami sentiasa berharap dan pemain sentiasa mendesak untuk bermain tetapi jika itu berlaku maka kami akan mengumumkannya. Mudah-mudahan itu tidak akan berlaku.”

Share Post:

Related Posts