by Azhan Mohi in
Premier League

Chelsea telah menerima satu lagi tamparan kepada harapan mereka untuk menandatangani Jules Kounde dengan bos Perancis Didier Deschamps mendedahkan bahawa pemain pertahanan itu memerlukan pembedahan untuk masalah kecederaan jangka panjang.

Pemain berusia 23 tahun itu bermula kekalahan Liga Negara-Negara UEFA Les Bleus di laman sendiri kepada Croatia pada malam Isnin, beraksi dari posisi di bek kanan.

Tetapi dia telah dikeluarkan pada separuh masa perlawanan, menjadi pemain gantian yang tidak digunakan dalam dua perlawanan Perancis sebelum ini bulan ini, dan Deschamps mendedahkan selepas itu bahawa ia bukan keputusan taktikal.

Kounde sebenarnya telah bergelut dengan masalah kecederaan selama beberapa bulan tetapi memilih untuk menangguhkan pembedahan sehingga selepas pusingan terakhir perlawanan Perancis, tetapi kini akan menghadapi masalah.

“Saya tahu betul keadaan fizikalnya hari ini,” kata Deschamps apabila ditanya mengenai Kounde dan keputusan untuk melepaskannya.

“Selasa dia akan menjalani [pembedahan] kerana dia mempunyai masalah yang telah berlarutan selama beberapa bulan.”

Deschamps tidak menjelaskan tahap kecederaan Kounde atau berapa lama pemain pertahanan Sevilla itu akan diketepikan.

Walau bagaimanapun, walaupun ia hanya pembedahan kecil, pendedahan itu menambah satu lagi halangan buat Chelsea yang terdesak untuk mendapatkan pemain Perancis itu bagi menguatkan barisan belakang mereka.

The Blues kehilangan Andreas Christensen dan Antonio Rudiger dalam perpindahan percuma apabila kontrak mereka tamat pada akhir bulan dan Thomas Tuchel telah menyasarkan Kounde untuk peranan bek tengah di sebelah kanan.

Tetapi, seperti yang berlaku pada musim panas lalu, Sevilla berkeras dengan bayaran untuk pemain pertahanan itu dan tidak akan menerima apa-apa kurang daripada €65 juta (£55.6 juta).

Jumlah itu jauh lebih rendah daripada €80 juta (£68.5m) yang mereka tuntut pada musim panas lalu, walaupun hierarki Chelsea kini mungkin mahu menunggu keputusan pembedahan Kounde sebelum memutuskan sama ada akan memberikan sejumlah besar wang untuk perjanjian itu.

Selain menandatangani bintang Sevilla, Chelsea juga sedang mencari untuk membeli bek tengah sebelah kiri dengan Josko Gvardiol dari RB Leipzig menjadi sasaran utama mereka untuk peranan itu.

Share Post:

Related Posts