by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain pertahanan Manchester United yang dipinjamkan Eric Bailly telah dikenakan penggantungan tujuh perlawanan selepas terjahan ngeri dalam perlawanan Coupe de France untuk Marseille awal bulan ini.

Pemain berusia 28 tahun itu dibuang padang pada minit ke-15 kemenangan 2-0 Marseille selepas dia menerjah pemain tengah Hyeres, Almike Moussa N’Diaye di dada.

N’Diaye dikejarkan ke hospital dan dimasukkan ke dalam rawatan rapi sebagai langkah berjaga-jaga, manakala presiden Hyeres, Mourad Boudjellal mendedahkan bahawa pemain tengah itu mengalami ‘sakit paru-paru dan hati’.

Bailly melawat pemain berusia 26 tahun itu di hospital dua hari kemudian, dengan pemain tengah itu juga mengalami patah tulang rusuk.

Pemain antarabangsa Ivory Coast itu telah terlepas kemenangan Marseille ke atas Troyes dan Lorient dalam Ligue 1 tetapi dia kini akan digantung untuk lima perlawanan lagi.

Bailly dijangka kembali untuk perlawanan Ligue 1 Marseille menentang Toulouse pada 19 Februari – seminggu sebelum mereka menentang pendahulu liga Paris Saint-Germain.

Bailly menyertai Marseille pada peringkat penutup jendela perpindahan musim panas Ogos lalu tetapi hanya memulakan tiga perlawanan dalam Ligue 1 semasa berada di Perancis.

Bercakap pada bulan September, Bailly menuduh United memihak kepada pemain Inggeris yang sebelum ini menyatakan di media sosial bahawa dia tidak berpuas hati dengan Harry Maguire bermain di hadapannya.

‘Kelab harus mengelak memihak kepada pemain Inggeris dan memberi peluang kepada semua orang,’ kata Bailly kepada The Times.

‘[Kelab harus] menggalakkan persaingan di bilik persalinan, bukan hanya melihat beberapa. Saya sentiasa merasakan bahawa pemain kebangsaan diutamakan.

LAGI: SUKAN
imej pos zon untuk jawatan 18128248
Bintang Liga Perdana Inggeris bersetuju dengan perpindahan Arsenal ketika Mikel Arteta ditutup pada pembelian Januari

imej pos zon untuk jawatan 18127690
David de Gea mengadu Arsenal mempunyai kelebihan yang tidak adil menjelang pertembungan Manchester United

imej pos zon untuk jawatan 18127814
Rafael Nadal memberikan maklumat terkini mengenai kecederaan koyakan otot yang teruk dan mendedahkan bila dia akan kembali

‘Itu tidak berlaku di Chelsea atau kelab besar Liga Perdana yang lain. Sesetengah orang mengambil mudah bahawa mereka akan bermula, dan itu melemahkan pasukan. Nasib baik [Erik] Ten Hag mempunyai banyak watak dan saya harap dia boleh mengubah dinamik itu.

‘Saya bertemu Erik Ten Hag di bilik persalinan pada penghujung musim lalu apabila dia pergi menandatangani kontraknya.

‘Saya sedang mengemas barang saya kerana niat saya ingin pergi, tetapi dia memberitahu saya dia mahu saya tinggal kerana dia akan memberi minit kepada semua orang.

‘Saya bersetuju untuk melakukan jelajah musim panas bersama United, dan dia menepati janjinya, tetapi saya tidak mahu bermain sesekali. Saya mahu melakukannya setiap minggu dan berasa penting. Saya mahu mendapatkan semula keyakinan saya.’

Share Post:

Related Posts