by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Terdapat adegan emosi menjelang perlawanan pembukaan Piala Dunia Iran menentang England, dengan pemain enggan menyanyikan lagu kebangsaan dan penyokong Iran menangis ketika mereka membuat reaksi menentang acara di negara mereka.

Selepas pemain England menyanyikan God Save the King, pasukan Iran berdiam diri semasa lagu kebangsaan mereka sendiri dalam satu kenyataan yang kuat.

Walaupun terdapat beberapa peminat Iran yang menangis di tempat penonton, yang lain kelihatan mencemuh dan bersiul lagu mereka sendiri dalam mesej yang kuat kepada kerajaan mereka.

Pergolakan awam berterusan di Iran selepas kematian Mahsa Amini mencetuskan bantahan terhadap kerajaan, yang telah menyebabkan ratusan kematian dan ribuan pemenjaraan.

Beberapa pemain telah menyatakan perasaan mereka sebelum permulaan kempen Piala Dunia, menyokong penunjuk perasaan di tempat sendiri.

Penyerang Bayer Leverkusen Sardar Azmoun menyiarkan di Instagram: “Paling teruk saya akan dipecat daripada pasukan kebangsaan. Tiada masalah. Saya akan mengorbankan itu untuk sehelai rambut di kepala wanita Iran.

“Kisah ini tidak akan dipadamkan. Mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Memalukan anda kerana membunuh dengan mudah; hidup wanita Iran.”

Ehsan Hajsafi, pemain pertahanan AEK Athens yang mempunyai 121 kap dan merupakan kapten Iran, berkata pada sidang akhbar di Qatar: “Mereka harus tahu bahawa kita bersama mereka. Dan kami menyokong mereka. Dan kami bersimpati dengan mereka mengenai syarat-syarat tersebut.

“Kita kena terima keadaan di negara kita tidak betul dan rakyat kita tidak gembira. Kami berada di sini tetapi ia tidak bermakna kami tidak sepatutnya menjadi suara mereka atau tidak menghormati mereka.”

Terdapat juga sokongan untuk protes di luar stadium, kerana wanita berpakaian merah, putih dan hijau untuk melambangkan bendera Iran memegang poster dengan slogan yang mengatakan ‘Wanita. kehidupan. Kebebasan’ dan ‘Kebebasan untuk Iran’.

Ada yang menggunakan isyarat gunting sebagai tanda menentang rejim Iran.

Share Post:

Related Posts