by Azhan Mohi in
Premier League

Martin Keown dan Scott Parker percaya Kai Havertz harus dipersalahkan atas kemenangan Arsenal menentang Chelsea.

Pasukan Graham Potter gagal menangani sepakan sudut mudah Bukayo Saka untuk membolehkan Gabriel membawa pulang kemenangan pada separuh masa kedua di Stamford Bridge.

Havertz mengawal tiang depan ketika sepakan sudut masuk tetapi gagal untuk mengeluarkan bola sebelum ia juga melepasi Thiago Silva dan Edouard Mendy untuk disambut oleh Gabriel.

Walaupun kemenangan Arsenal menyaksikan mereka kembali ke puncak carta Liga, Chelsea kini hanya meraih dua mata daripada empat perlawanan terakhir mereka dan sedang melalui tempoh sukar pertama mereka di bawah Potter yang merupakan pengganti Thomas Tuchel.

Mengenai kemenangan Arsenal, bekas pengurus Fulham, Parker memberitahu BT Sport: “Anda sentiasa kecewa apabila anda bolos daripada bola mati.

“Arsenal sudah tentu bagus dalam menjaringkan gol bola mati dan itu adalah sesuatu yang kami sediakan [sebelum kekalahan 2-1 Fulham di Emirates pada Ogos].

“Saya tidak tahu mengapa Havertz telah pergi jauh ke hadapan sebelum tendangan sudut. Jika dia pergi lebih dalam, dia boleh melakukannya, sebaliknya dia mula tinggi dan kemudian mula berlari ke belakang dan kemudian dia mempunyai banyak perkara yang perlu dihadapi.”

Legenda Arsenal, Keown menambah: “Kai Havertz perlu melakukan yang lebih baik di sana. Dia menghayunkan kaki dengan malas untuk itu.”

Sementara itu, Potter mengakui Chelsea ‘ditewaskan oleh pasukan yang lebih baik’ apabila mereka mengalami kekalahan berturut-turut dalam Liga buat kali pertama sejak 2020.

“Kami bermain menentang pasukan dalam masa yang sangat baik, pasukan yang yakin dan anda boleh melihat mata yang mereka anugerahkan kepada mereka,” katanya.

“Para pemain memberikan segala-galanya, ia merengus dan mengembung tetapi terlepas perkara terakhir itu. Gol itu mengecewakan, tetapi secara keseluruhan mereka layak mendapatnya.

“Arsenal berada dalam momen yang baik dan telah bekerjasama untuk masa yang lama dengan pemahaman yang baik tentang apa yang mereka mahu lakukan.

“Kami kekurangan sedikit kualiti. Usaha itu ada, kami hanya ditewaskan oleh pasukan yang lebih baik. Ia bukanlah gol yang hebat dari perspektif kami.

“Ia adalah petunjuk di mana kita berada dan apa yang perlu kita lakukan dengan lebih baik. Mikel Arteta telah melakukan kerja yang baik, mereka berada di tempat yang baik dan kami sedikit berbeza.”

Share Post:

Related Posts