by Azhan Mohi in
Premier League

Penjaga gol Chelsea, Edouard Mendy telah memberi amaran kepada Liverpool bahawa menjual Sadio Mane kepada Bayern Munich boleh memberi ‘impak besar’ kepada pasukan musim depan.

Liverpool menolak dua bidaan daripada Bayern sebelum bersetuju dengan bayaran £35 juta untuk penyerang Senegal itu, yang telah menandatangani kontrak tiga tahun dengan gergasi Jerman itu.

Mane telah menjadi salah seorang pemain Liverpool yang paling penting dalam beberapa musim kebelakangan ini, menjaringkan 120 gol dalam 269 perlawanan sejak perpindahan £34 juta dari Southampton pada 2016.

Pemain berusia 30 tahun itu menikmati banyak kejayaan individu dan kolektif di Anfield, memenangi dua gelaran Liga Juara-Juara di bawah kendalian Jurgen Klopp serta Liga, Piala FA dan Piala EFL.

Rakan sepasukan Mane di Senegal, Mendy percaya ia adalah ‘kerugian besar’ untuk kedua-dua Premier League dan Liverpool, memberi amaran kepada Klopp bahawa pemergiannya boleh mempengaruhi pasukannya semasa kempen 2022-23.

Pada musim terakhirnya di Anfield, Mane menjaringkan 23 gol dalam semua pertandingan, membantu Liverpool memenangi dua trofi domestik, mara ke final Liga Juara-Juara dan menamatkan satu mata di belakang juara Liga, Manchester City.

Ditanya mengenai perpindahan Mane dari Liverpool, bintang Chelsea Mendy berkata: “Saya fikir ia adalah satu kerugian besar untuk Premier League dari segi kualiti dan dari segi peribadi.

“Kami telah kehilangan seseorang yang hebat dan saya berharap untuknya dia akan menikmati Bundesliga.

“Dia juga kehilangan besar [kepada Liverpool] kerana kualitinya, impak yang dia buat dan juga kerana, untuk pemain muda, dia adalah contoh. Apabila anda kehilangan seseorang seperti ini, ia boleh memberi impak yang besar.”

Selepas Mane berpindah ke Bayern Munich, bos Liverpool, Klopp menyifatkan beliau sebagai antara ‘setiap pemain terhebat’ kelab itu.

Dia berkata: “Salah seorang pemain terbaik Liverpool akan pergi dan kita mesti mengakui betapa pentingnya ini. Dia pergi dengan rasa syukur dan cinta kita.

“Dan, ya, dia pergi dalam satu ketika di mana dia adalah salah seorang pemain terbaik dalam bola sepak dunia.

“Saya menghormati sepenuhnya keputusannya dan saya pasti penyokong kami juga begitu. Jika anda suka LFC, anda perlu menyayangi Sadio – tidak boleh dinafikan.

“Adalah mungkin untuk melakukan ini sementara menerima kerugian kami adalah keuntungan Bayern.

“Kami tidak mendoakan apa-apa selain kejayaan dalam setiap perlawanan yang dia mainkan, melainkan, sudah tentu, ia menentang kami. Bintangnya akan terus meningkat, saya tidak ragu-ragu.”

Share Post:

Related Posts