by Azhan Mohi in
Premier League

Penjaga gol baharu Arsenal, Matt Turner telah menggembirakan penyokong kelab itu selepas dia dirakam enggan menandatangani baju milik peminat Tottenham.

Pemain antarabangsa Amerika itu bersedia untuk berpindah dari New England Revolution ke Emirates pada 1 Julai dengan harga £5.7 juta, dan pada hari Ahad bermain perlawanan terakhirnya untuk pasukan MLS.

Selepas perlawanan, Turner mengucapkan selamat tinggal kepada peminat dan meluangkan masa untuk menandatangani beberapa item apabila insiden itu berlaku.

Dalam video yang kini tersebar luas, seorang peminat yang memakai baju Spurs menghulurkan satu kertas kepada pemain berusia 27 tahun itu untuk ditandatangani, namun pemain itu dengan cepat menolaknya, sebelum terus bertemu penyokong lain.

Dalam video itu, Turner juga kedengaran berkata ‘oh tidak’, kerana dia menyedari baju itu dan melabelkannya sebagai ‘menjijikkan’, sangat menggembirakan peminat Arsenal di Twitter.

“Dia sudah menjadi legenda sebelum menyentuh bola”, seorang peminat Gunners menulis, manakala seorang lagi melabel Turner: ”Arsenal selamanya.”

Seorang penyokong Arsenal yang lain memanggilnya: “Salah seorang daripada kami sendiri!”, manakala seorang lagi berkata mereka harus: “Bina dia sebuah tugu.”

Walaupun Turner sudah pasti akan berkhidmat sebagai ‘back up’ kepada Aaron Ramsdale, penjaga gol itu diberi penilaian tinggi dan sepatutnya tidak menghadapi masalah untuk bermain apabila dipanggil.

Tahun lepas dia telah dipilih sebagai Penjaga Gol Terbaik MLS dan menjadi kesebelasan terbaik MLS, mencatatkan peratusan penyelamatan yang sangat mengagumkan iaitu 74.3, lebih baik daripada mana-mana penjaga gol Premier League yang diuruskan musim lalu.

Pada 2021, dia juga memenangi piala Emas CONCACAF bersama negaranya, mengekalkan lima perlawanan tanpa bolos dalam enam perlawanan, dan dia dijangka berada di gawang untuk USMNT menjelang Piala Dunia pada November, di mana AS akan menentang England, Wales dan Iran dalam peringkat kumpulan.

Share Post:

Related Posts