by Azhan Mohi in
Premier League

Pendedahan penilaian FIFA23 skuad Ajax menjadi sangat janggal apabila pemain baru musim panas, Calvin Bassey secara tidak sengaja menyebut Antony – yang menyebabkan rakan sepasukannya yang baru sedikit kecewa.

Manchester United menghabiskan sebahagian besar musim panas cuba mendapatkan pemain sayap Brazil itu – yang malah tidak hadir latihan dalam usaha untuk memaksa perpindahan – meninggalkan Ajax dan akhirnya bersetuju dengan perjanjian £85 juta sejurus sebelum tingkap ditutup.

Juara Eredivisie itu tidak berpuas hati dengan pemergian Antony, terutamanya setelah kehilangan Lisandro Martinez kepada Red Devils pada awal musim panas.

Tetapi Bassey, yang berpindah ke Amsterdam dari Rangers, kelihatan tidak menyedari kisah yang telah menyelubungi pertukaran Antony ke United malah seolah-olah terlupa dia tidak lagi berada di kelab itu.

Dalam satu pusingan, kuartet telah ditunjukkan satu siri kad FIFA sepanjang tahun yang semuanya berkaitan dengan seorang pemain dan perlu meneka yang mana kerjaya rakan sepasukan mereka itu.

Melihat kepada satu ‘evolusi’ yang berubah daripada kad gangsa penarafan 62 kepada emas penarafan 79 – dengan rentak dan menggelecek sebagai dua sifat tertinggi – Bassey merasakan hanya ada seorang pemain yang boleh dimiliki.

“Antony!” jerit pemain pertahanan itu – tidak menyedari kesilapannya – hanya disambut dengan rasa tidak percaya dan kecewa daripada Brobbey dan Timber manakala Bergwijn memandang cemas di belakang kamera apabila menyebut seseorang yang kini menjadi persona non grata di Amsterdam.

Brobbey dan Timber kedua-duanya menarik muka, berkata “Antony?! Tidak!” serentak untuk menutup tekaan Bassey, manakala penyerang itu juga membuat gerakan dengan tangannya seolah-olah memberi amaran kepada rakan sepasukannya tentang menyebut pemain Brazil itu.

Pemain yang dimaksudkan itu akhirnya didedahkan sebagai Owen Wijndal, yang menimbulkan lebih banyak kebimbangan apabila Brobbey berhujah tentang kekurangan rentaknya sendiri berbanding dengan bek kiri.

Kedua-dua Brobbey dan Timber juga boleh menyertai Antony, Lisandro Martinez dan, sudah tentu, bos lama Erik ten Hag di Old Trafford dengan jurulatih Belanda itu cuba menyerbu Ajax untuk banyak pemain musim panas ini.

Bek tengah Timber adalah pemain pertama United membuat sasaran penting, dengan ejennya dikesan di pejabat kelab London pada awal musim panas, tetapi dia diberi amaran terhadap perpindahan ke Red Devils oleh bos Belanda Louis van Gaal dan akhirnya memutuskan untuk tidak untuk meletakkan tempat Piala Dunianya dalam bahaya.

Brobbey akan menjadi perjanjian yang lebih mudah memandangkan dia berada di RB Leipzig dan Ten Hag menghantar mesej kepadanya untuk melihat sama ada dia berminat untuk bersatu semula di Old Trafford, tetapi penyerang muda itu sebaliknya memutuskan untuk kembali ke Amsterdam.

Share Post:

Related Posts