by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain pertahanan Chelsea, Ben Chilwell yang cedera berkata ia ‘sangat sukar untuk menerima’ berita bahawa dia tidak akan bermain di Piala Dunia akhir bulan ini tetapi telah berterima kasih kepada penyokong atas sokongan mereka.

Pemain berusia 25 tahun itu memberitahu rakan sepasukan bahawa dia mendengar hamstringnya ‘meletus’ semasa kemenangan Liga Juara-Juara malam Rabu ke atas Dinamo Zagreb, dengan bek sayap itu memerlukan bantuan untuk keluar padang.

Bengkak itu mengambil masa beberapa hari untuk mereda bagi membolehkan Chilwell menjalani imbasan dan Chelsea mengesahkan pada hari Sabtu bahawa kecederaan itu lebih teruk daripada yang dikhuatiri, dengan pemain pertahanan itu diketepikan daripada Piala Dunia.

“Berikutan kecederaan yang dialami dalam perlawanan kami menentang Dinamo Zagreb baru-baru ini, Ben telah menjalani imbasan pada hamstringnya,” ucap kenyataan dari kelab barat London itu.

“Keputusan menunjukkan bahawa Ben telah mengalami kecederaan yang ketara dan pemain pertahanan itu malangnya dijangka terlepas Piala Dunia.

“Ben kini akan memulakan program pemulihan dengan jabatan perubatan kelab.”

Chilwell terlepas banyak musim lalu kerana kecederaan ACL yang serius tetapi bekerja tanpa jemu untuk kembali cergas sepenuhnya untuk memenangi semula tempatnya dalam skuad England kendalian Gareth Southgate dan dipanggil, walaupun tidak beraksi, dalam perlawanan Liga Negara-Negara pada September.

Dia berkata dia telah terjejas teruk akibat kecederaan terbarunya setelah menjadikan Piala Dunia sebagai objektif utama untuk diusahakan semasa pemberhentian ACL, tetapi kini fokus untuk pulih sekali lagi apabila musim bersambung semula pada Boxing Day.

“Berikutan kecederaan ACL saya, saya bekerja keras untuk memastikan saya bersedia untuk Piala Dunia,” tulis pemain pertahanan itu di Instagram selepas kenyataan Chelsea.

”Ia sentiasa menjadi impian saya. Malangnya, ini tidak akan dapat dilakukan selepas hasil imbasan saya.

“Ia sangat sukar untuk diterima pada masa ini tetapi saya percaya segala-galanya berlaku atas sebab tertentu.

“Saya akan melakukan semua yang saya mampu untuk kembali bermain untuk Chelsea secepat mungkin. Terima kasih atas mesej sokongan.”

Pemain seperti Tyrick Mitchell dari Crystal Palace dan pertahanan sayap Tottenham Ryan Sessegnon sedang bersaing untuk mengambil tempat Chilwell dalam skuad England, dengan Luke Shaw pilihan pertama.

Share Post:

Related Posts