by Azhan Mohi in
Premier League

Paul Scholes telah menyarankan agar Manchester United menyasarkan bintang Inter Milan, Lautaro Martinez ketika mereka terus menilai pilihan mereka untuk jendela perpindahan musim panas.

Menandatangani penyerang baharu adalah keutamaan Erik ten Hag, dengan Wout Weghorst hanya dipinjamkan sehingga akhir musim, manakala Anthony Martial telah dibantutkan oleh kecederaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Walaupun jaringan Marcus Rashford telah menyelesaikan masalah penyerang mereka setakat ini, membawa masuk No.9 bertaraf dunia sudah pasti akan menaikkan United ke peringkat seterusnya, ketika mereka berusaha untuk mencabar kejuaraan Liga.

Pelbagai pemain telah dikaitkan dengan Red Devils, dengan pemain Tottenham, Harry Kane dan Victor Osimnhen dari Napoli merupakan nama yang disebut-sebut akan berpindah ke Old Trafford.

Walau bagaimanapun, Scholes telah melemparkan nama lain ke dalam gelanggang: pemenang Piala Dunia Argentina, Martinez.

“Saya suka Lautaro Martinez di Inter Milan,” kata pemain tengah legenda United itu di BT Sport.

“Saya fikir dia adalah jenis pemain Ten Hag, dia suka penyerang tengah yang akan berlari, agresif, menentang orang.

“Saya suka pilihan semasa United, saya suka Rashford, saya suka Martial, tetapi Martial tidak boleh kekal cergas. Jadi ada pilihan di luar sana.”

Martinez menikmati satu lagi kempen prolifik, menjaringkan 17 dan membantu tujuh dalam 37 perlawanan setakat ini, untuk menjadikan jumlah sumbangan golnya untuk Inter kepada 122 dalam 218 perlawanan.

Selain seorang penyudah klinikal, pemain berusia 25 tahun itu juga disegani kerana kehebatan fizikalnya, berbakat dari segi teknikal dan sangat baik di udara walaupun bertubuh pendek.

Pemain antarabangsa Argentina itu telah menjaringkan 21 gol dalam 46 penampilan untuk negaranya, dan dikaitkan dengan kedua-dua Arsenal dan Tottenham beberapa musim lalu.

Tidak jelas sama ada Inter bersedia untuk menjual penyerang bintang mereka yang masih berbaki tiga tahun untuk mengikat kontraknya.

Share Post:

Related Posts