by Azhan Mohi in
Premier League

Paul Merson percaya Mikel Arteta melakukan kesilapan dengan tidak memulakan Jorginho semasa kegagalan April yang boleh menyebabkan Arsenal kehilangan kejuaraan Liga.

The Gunners begitu mengagumkan sepanjang musim ini tetapi cabaran kejuaraan mereka mula terungkai bulan lalu apabila mereka kehilangan mata ketika menentang Liverpool, West Ham, Southampton dan Manchester City.

Arsenal membuang kelebihan dua gol untuk seri 2-2 dengan Liverpool dan West Ham sebelum memerlukan dua gol lewat untuk menyelamatkan satu mata menentang Southampton di tangga bawah.

Pasukan Arteta, yang menyasarkan untuk memenangi Liga buat kali pertama sejak 2004, kemudian dibelasah 4-1 oleh pencabar gelaran Manchester City dalam pertembungan berat sebelah di Stadium Etihad.

Arsenal yang menandatangani Jorginho pada Januari ditinggalkan di bangku simpanan ketika menentang Liverpool dan Southampton dan hanya membuat penampilan kameo pada separuh masa kedua menentang Southampton dan Man City.

Arteta menghidupkan semula bahagian tengahnya untuk dua perlawanan Arsenal seterusnya dan perubahan itu memberi kesan yang menakjubkan apabila Jorginho membintangi kemenangan ke atas bekas kelabnya, Chelsea dan Newcastle United yang mengejar Liga Juara-Juara.

“Saya rasa Mikel Arteta akan belajar dari bulan lepas,” kata Merson kepada Sky Sports.”Melihat ke belakang, Jorginho sepatutnya bermula menentang Southampton.

“Ia adalah perlawanan yang Arsenal hanya perlu menang, bukan dengan tujuh atau lapan gol, hanya menang.

“Saya tahu pandangan belakang adalah jelas, tetapi Jorginho dibawa masuk atas sebab tertentu, dan saya fikir dia akan membantu mengekalkan keadaan, memastikan Southampton tidak menjaringkan gol, dan kemudian mencipta peluang.

“Saya terkejut Fabio Vieira, yang tidak mempunyai musim yang hebat, bermain di hadapan Jorginho, dan Arsenal meneruskan keputusan seri.

“Jorginho menguruskan permainan. Orang kata dia tak boleh lari, tapi tak payah lari, otak dia laju. Anda lebih baik mempunyai otak yang cepat daripada kaki yang cepat.

“Anda tahu apakah kemahiran terbaik dalam bola sepak? Ia bukan stepover atau jentikan, cukup ia mencari rakan sepasukan anda dengan bola.

“Ia adalah kemahiran yang sukar dipercayai yang sering berada di bawah radar. Semua orang mahu melihat pemain menewaskan tujuh pemain pertahanan dan menjaringkan gol solo yang menakjubkan, tetapi kemahiran terbaik ialah menghantar bola dengan jayanya.

“Jangan cakap dengan saya tentang baller! Ia mengenai menjaga bola, menjaga bola, menghantar dan bergerak. Jorginho adalah pemain terbaik perlawanan di Newcastle kerana dia melakukan perkara itu.

“Apa yang dia lakukan tidak akan berada di media sosial, kanak-kanak tidak akan menonton itu, tidak akan ada klip, kerana apa yang dia lakukan berada di bawah radar.

“Bagi saya, Jorginho perlu bermain untuk Arsenal. Mereka telah mendapat peluru di hadapan, kami telah melihatnya, Martinelli dan Saka telah menghantarnya, manakala Jorginho membawa keseimbangan.”

Share Post:

Related Posts