by Azhan Mohi in
Premier League

Patrick Vieira telah memberikan Granit Xhaka pujian dan menamakan bintang Arsenal itu sebagai salah seorang daripada tiga pemain tengah Premier League kegemarannya semasa.

Pemain antarabangsa Switzerland itu kini menikmati kebangkitan dalam kedudukan yang lebih maju dalam bilik enjin Mikel Arteta dan telah memainkan peranan penting dalam permulaan Arsenal yang sempurna untuk musim baharu.

Xhaka hampir meninggalkan The Gunners pada musim panas lalu di tengah-tengah minat daripada Roma tetapi nampaknya menjadi tonggak penting dalam pasukan berwajah baharu Arsenal dan Vieira, kapten Invincibles, telah memberikan perhatian.

Diminta untuk memilih pemain tengah yang mengingatkannya tentang dirinya, bos Crystal Palace sekarang bergelut untuk memberikan jawapan dan sebaliknya menamakan tiga pemain yang dia suka menonton.

Dia berkata: “Ini adalah perkara yang sangat sukar. Apa yang saya akan sebutkan mungkin pemain yang saya sangat suka.

“Saya suka Kante, saya fikir dia adalah pemain tengah bertahan moden yang benar-benar boleh pergi ke hadapan. Saya fikir dia adalah pemain box to box seperti ini yang boleh menjadi sangat berbahaya pada masa hadapan dan bekerja keras untuk pasukan juga.

“Xhaka di Arsenal, saya fikir dia adalah pemain berpasukan. Saya fikir dia adalah seseorang yang mungkin anda tidak perasan banyak atau benar-benar disebut dalam perlawanan tetapi dia melakukan kerja yang benar-benar dan juga Fabinho dari Liverpool.”

Granit Xhaka telah bermain lebih daripada 250 perlawanan untuk Arsenal dalam enam tahun pentingnya di kelab itu.

Xhaka telah membina semula hubungannya dengan penyokong Arsenal berikutan pertelingkahan yang berlaku semasa perlawanan menentang Crystal Palace hampir tiga tahun lalu yang menyaksikan dia kehilangan jawatan kapten.

Ikatannya dengan penyokong yang pernah mahu dia keluar dari kelab begitu kuat pada masa ini sehingga namanya dilaungkan, buat kali pertama, semasa kemenangan ke atas Bournemouth hujung minggu lalu.

“Ia telah berubah dengan cara yang baik,” kata Xhaka. “Saya tidak pernah terfikir ia akan menjadi seperti ini. Saya tidak pernah merasakan keadaannya pada masa ini, walaupun saya datang ke Basel pada usia 16, 17 atau 18 tahun.

“Masa yang paling indah ialah sekarang, dengan [peminat], tetapi juga dengan pasukan dan dengan kelab. Mereka melihat kita melakukan sesuatu dengan cara yang baik.

“Saya berasa baik, saya berasa gembira, saya cuba memberi mereka sesuatu kembali. Semoga semuanya berjalan seperti ini pada masa akan datang. Saya tidak mahu meletakkan sesuatu… untuk menjadi legenda atau sesuatu. Nombor yang saya ada di kelab bola sepak ini menunjukkan lebih daripada perkataan.”

Share Post:

Related Posts