by Azhan Mohi in
Premier League

Patrick Vieira dan Roy Keane menyelar pertahanan Arsenal, Jakub Kiwior kerana peranannya dalam gol pembukaan Brighton dalam kekalahan 3-0 Ahad di Stadium Emirates.

Manchester City berada di ambang memenangi Liga buat kali kelima sejak 2018 selepas saingan kejuaraan Arsenal tergelincir sekali lagi, kali ini menentang Brighton.

Man City membelasah Everton 3-0 pada awal hari dan Arsenal tidak dapat bertindak balas apabila mereka ketinggalan empat mata di belakang dengan baki dua perlawanan.

Skuad kendalian Pep Guardiola, yang mempunyai satu perlawanan di tangan dan perbezaan gol yang jauh lebih hebat, kini hanya memerlukan tiga mata daripada tiga perlawanan terakhir mereka untuk merangkul kejuaraan.

Ia adalah keputusan yang sangat mengecewakan untuk Arsenal, terutamanya selama 50 minit di Emirates, permainan berada dalam keseimbangan.

Tetapi tandukan jarak dekat Julio Enciso meletakkan Brighton di hadapan dan mereka terus memastikan kemenangan 3-0 yang ketara hasil jaringan lewat Deniz Undav dan Pervis Estupinan.

Legenda Premier League, Vieira dan Keane, kedua-duanya kecewa dengan sumbangan Kiwior kepada gol pembukaan Brighton apabila pertahanan Poland itu kekal terduduk di atas padang berikutan perlanggaran kecil, memberikan Enciso tandukan percuma.

Bekas kapten Manchester United, Keane memberitahu Sky Sports: “Seorang tengah yang besar dan kuat kekal seperti itu… betul ke?”

Ditanya sama ada Kiwior boleh kekal cergas dan cuba mempertahankan serangan itu, Keane menjawab: “Sudah tentu dia boleh.

“Anda bercakap tentang meletakkan badan anda di barisan, ia adalah perkara terakhir, anda tidak berdiam diri seperti itu hanya kerana but anda tercabut. Kakinya tidak terlepas! Kasutnya terlepas.”

Legenda Arsenal Vieira menambah: “Anda mengharapkan bek tengah anda cukup kuat untuk terus berdiri dan mempertahankan bola terlebih dahulu.”

Bek tengah Poland itu kemudian menjelaskan apa yang berlaku dari sudut pandangannya, memberitahu Viaplay: “Saya berasa tersentuh dan kehilangan but saya dan langsung tidak melihat gol. Saya berharap VAR akan campur tangan dan menutup gawang, tetapi malangnya, ref melihatnya secara berbeza.

“Selepas kami bolos, fikiran kami jatuh dan kami tidak dapat kembali,” tambahnya.

Share Post:

Related Posts