by Azhan Mohi in
Premier League

Patrice Evra berkata dia ‘terkejut’ melihat penjaga gol Manchester United, David de Gea akan terlepas Piala Dunia selepas diabaikan oleh pengurus Sepanyol, Luis Enrique.

De Gea mempunyai 45 penampilan untuk Sepanyol tetapi tidak akan menambah jumlah itu di Qatar selepas gagal mendapatkan tempat dalam skuad sementara Enrique yang terdiri daripada 55 pemain untuk kejohanan itu.

Laporan di Sepanyol mengatakan Enrique telah menamakan lima penjaga gol dalam senarai pendeknya – termasuk Kepa Arrizabalaga dari Chelsea dan Robert Sanchez dari Brighton – tetapi telah mengetepikan De Gea.

De Gea berada dalam prestasi terbaik musim ini tetapi laporan mengatakan bahawa dia telah mengetahui selama ‘berbulan-bulan’ bahawa dia tidak akan menjadi sebahagian daripada skuad Piala Dunia Sepanyol.

Pemain berusia 31 tahun itu, yang telah dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Manchester United empat kali, telah memulakan kesemua 12 perlawanan Liga kelab musim ini dan menghasilkan beberapa penyelamatan hebat dalam kemenangan 1-0 ke atas West Ham Ahad lalu.

“Saya terkejut dengan keputusan Luis Enrique untuk menyisihkan David De Gea daripada skuad Piala Dunianya,” kata lagenda Old Trafford, Evra kepada Betfair.

“Saya terpaksa menyemak semula untuk melihat sama ada ia benar! Sejujurnya, saya rasa ini adalah isu di luar padang. Enrique mempunyai personaliti yang kuat.

“OK, De Gea telah melepaskan beberapa gol bersama Sepanyol, tetapi untuk mengeluarkannya daripada skuad, pemain berpengalaman seperti itu?

“Saya pernah menjadi pemain, saya tahu cara ia berfungsi dan perkara berlaku di sebalik tabir. Saya pasti dia dan Enrique telah mengadakan perbincangan dan De Gea mungkin tidak menerima apa yang Enrique mahukan untuknya. Siapa tahu sama ada itu keputusan Enrique atau De Gea. Kita tidak akan pernah tahu.

“Setiap pasukan kebangsaan mempunyai pendekatan berbeza, sesetengah pasukan mungkin mahu pergi ke Piala Dunia dengan pemain muda dan menarik yang masuk tanpa rasa takut, tetapi yang lain mahukan pengalaman.

“Saya tahu hakikat bahawa Perancis memerlukan pemimpin dan pemain berpengalaman dan inilah cara Didier Deschamps, dia suka pemain berpengalaman, sebab itu dia mengekalkan saya dalam pasukan kebangsaan untuk sekian lama. Mungkin Luis Enrique hanya mahu pergi bersama pemain muda.”

Sepanyol akan cuba memenangi Piala Dunia buat kali kedua di Qatar dan berada dalam Kumpulan E bersama Costa Rica, Jerman dan Jepun.

Manchester United kembali beraksi pada malam Khamis menentang Real Sociedad, sebelum pasukan Erik ten Hag bertandang ke Aston Villa pada hujung minggu.

Share Post:

Related Posts