by Azhan Mohi in
Premier League

Liverpool tidak diberikan penalti dalam kekalahan 3-2 mereka kepada Arsenal kerana jarak dekat Gabriel dengan bola.

Gabriel Martinelli memberikan Arsenal permulaan yang sempurna di Stadium Emirates dengan gol selepas hanya 58 saat.

Tetapi Liverpool merasakan mereka sepatutnya diberikan penalti pada minit ke-15 apabila bola jelas terkena tangan Gabriel di dalam kawasan Arsenal selepas hantaran silang Diogo Jota.

Michael Oliver memilih untuk tidak memberikan penalti, manakala VAR menyemak insiden itu tetapi tidak membatalkan keputusan pengadil.

Premier League kini telah membuat susulan keputusan untuk mengesahkan bahawa penalti tidak diberikan kerana jarak dekat Gabriel dengan Jota dan bola ketika hantaran silang dilakukan.

Ketika mengumumkan undang-undang yang disemak mengenai keputusan ‘hand ball’ pada permulaan musim lalu, Premier League menyatakan: “Kedekatan pemain yang tangannya atau lengannya menyentuh bola dengan tempat bola dirembat masih akan menjadi pertimbangan penting bagi pegawai. apabila membuat keputusan untuk menganugerahkan ‘hand ball’ atau tidak.”

Bercakap pada separuh masa, bekas pemain tengah Liverpool, John Barnes bersetuju dengan keputusan itu.

“Ia terlalu dekat,” kata Barnes.

“Saya tidak suka idea ini tentang kedudukan yang tidak wajar kerana anda seorang pemain bola sepak, saya tidak pasti apakah kedudukan yang tidak wajar jika anda seorang pemain bola sepak, berlari-lari di tangan anda. Ia terlalu dekat [untuk memberikan penalti].”

Liverpool menyamakan kedudukan menerusi Darwin Nunez tetapi Arsenal menamatkan separuh masa pertama dengan mendahului 2-1 apabila Bukayo Saka menjaringkan gol sejurus sebelum rehat.

Roberto Firmino kemudian menjaringkan gol penyamaan kedua untuk Liverpool, manakala pasukan Jurgen Klopp akan berasa terkilan dengan satu lagi keputusan Oliver kerana penalti ‘soft’ diberikan terhadap Thiago yang membolehkan Saka menjaringkan gol kemenangan Arsenal dari sepakan penalti.

Share Post:

Related Posts