by Azhan Mohi in
Premier League

Owen Hargreaves percaya Casemiro telah menjadikan dirinya tidak boleh digugurkan selepas dia menghasilkan ‘masterclass’ di bahagian tengah semasa Manchester United menang 2-0 ke atas Tottenham.

Pemain antarabangsa Brazil itu terpaksa menunggu dengan sabar untuk peluang mengukuhkan tempat di bahagian tengah United selepas dia menyertai kelab baharunya lewat jendela perpindahan musim panas.

Kekalahan 6-3 yang memalukan dalam derby Manchester awal bulan ini memberikan Erik ten Hag peluang untuk menggunakan sepenuhnya bekas pemain Real Madrid itu dan dia tidak menoleh ke belakang sejak itu.

“Eriksen memerlukan rehat, dia bermain hampir setiap perlawanan,” kata bekas pemain tengah United, Owen Hargreaves kepada Premier League Productions.

“Casemiro adalah orang yang akan datang dan kekal, dia akan bermain sepanjang masa. Martinez dengan Varane dan Casemiro di hadapan dengan De Gea mereka berempat kelihatan seperti blok yang sangat kukuh.

“Saya fikir jika mereka boleh mengekalkan rekod bersih dengan pemain penyerang yang mereka ada, saya tahu Ronaldo tidak bermula, tidak masuk dan tidak turun dari bangku simpanan dan tidak gembira mengenainya.

“Maksudnya ialah penampilan pasukan benar-benar tenang hari ini[Rabu], bertahan, menguasai bola dan menyerang supaya menjadi petanda yang baik.

“Casemiro akan bermain itu adalah fakta. Dia kelihatan seperti semula jadi di sana dan apabila anda memenangi Liga Juara-Juara lima kali anda mungkin mempunyai hak untuk memulakan setiap perlawanan.”

Pemain berusia 30 tahun itu nampaknya turut memberi impak positif kepada rakan senegaranya Fred yang turut membintangi perlawanan menentang Spurs dan membuka jaringan pada awal babak kedua.

Bekas rakan sepasukan Hargreaves di United, Michael Owen menambah: “Saya menentang sesiapa sahaja yang tidak dapat bermain bersama Casemiro, dia hanya membaca permainan dengan baik sehingga dia pasti gembira untuk bermain. Pengalaman itu, pengetahuan, mentaliti kemenangan yang dia ada.

“Casemiro berada di sini untuk kekal. Sama ada McTominay atau Fred, saya rasa dia suka mempunyai dua pemain itu dan kemudian mereka mempunyai begitu banyak keupayaan menyerang.

“Mereka tidak memerlukan lagi potensi di bahagian tengah yang mereka cipta sudah cukup.

“Ia adalah permulaan yang perlahan tetapi ia bukan salahnya sebenarnya. Manchester United memenangi perlawanan tetapi sebaik sahaja mereka ditewaskan oleh Manchester City itulah masa yang sesuai, itulah alasan untuk mendapatkannya.

“Ada yang mungkin mengatakan anda sepatutnya bermain dengannya menentang Manchester City tetapi dia sudah masuk, dia berada di sana untuk kekal sekarang, dia pemain bertaraf dunia.”

Share Post:

Related Posts