by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bek tengah Argentina Nicolas Otamendi telah mempertahankan sambutan pasukannya selepas kemenangan penentuan berapi-api dan penuh peristiwa malam Jumaat ke atas Belanda pada suku akhir Piala Dunia.

Juara Amerika Selatan itu kelihatan seperti mara ke separuh akhir pertandingan itu selepas jaringan separuh masa pertama daripada Nahuel Molina dan sepakan penalti pada separuh masa kedua daripada Lionel Messi telah meletakkan mereka dua gol.

Tetapi Louis van Gaal mengubah taktik pasukannya, menghantar ke arah Wout Weghorst dan mengepung gawang Argentina dengan permainan bola tinggi.

Penyerang Belanda yang menjulang tinggi itu menjaringkan gol dengan tandukan cemerlang dan kemudian situasi bola mati yang inventif pada minit ke-11 masa kecederaan menyaksikan Belanda memaksa masa tambahan.

Argentina hampir menemui kejayaan, terkena tiang lewat, tetapi kedudukan terikat kepada sepakan penalti dan selepas dua penyelamatan daripada Emiliano Martinez, Lautaro yang berpeluang untuk melakar kemenangan, merembat masuk ke dalam gawang untuk mencetuskan aksi liar.

Dipimpin oleh Otamendi, pemain Argentina dilihat mengejek dan mengejek lawan mereka dengan bek tengah veteran Benfica itu menekup tangannya di belakang telinga dan meraikannya tepat di muka pemain Belanda yang hancur.

Reaksi Argentina dikritik selepas itu, tetapi pemain berusia 34 tahun itu telah mempertahankan tindakannya dan rakan sepasukannya dan berkata ia sebagai tindak balas kepada cara Belanda bertindak semasa penentuan sepakan itu.

Dia menjelaskan: “Saya meraikan di wajah mereka kerana ada pemain dari Belanda yang, dalam setiap penalti yang kami ada, datang dan berkata sesuatu kepada salah seorang pemain kami.

“Foto itu diambil di luar konteks dan kami melakukannya sebagai tindak balas terhadapnya.”

Rakaman mata burung dari kamera taktik menunjukkan pemain dari Belanda menghampiri penentu penalti Argentina sebelum setiap sepakan penalti cuba menangguhkan mereka.

Pengadil malah menegur Denzel Dumfries semasa penentuan sepakan itu ketika dia cuba menakut-nakutkan pemain Argentina, dengan beberapa pemain Belanda malah menyerang lawan mereka ketika mereka berjalan jauh ke tempat penalti dalam usaha untuk menggegarkan mereka.

Dumfries kemudian dilayangkan kad kuning kedua selepas perlawanan – dan dibuang padang – dan mengakui dia melihat merah: “Anda cuba mengganggu satu sama lain, tetapi ia berulang-alik. Saya tidak suka menuding jari kepada pemain lain, tetapi saya mempunyai alasan saya. Saya tidak tahu sama ada itu bijak tetapi sesuatu berlaku yang membuatkan saya bertindak balas.”

Share Post:

Related Posts