by Azhan Mohi in
Premier League

Erling Haaland boleh menjadi pemain Manchester United dengan kos hanya £4 juta sekiranya kelab itu mematuhi nasihat bekas pengurus Ole Gunnar Solskjaer.

‘The Baby-Faced Assassin’ seperti yang dia digelar semasa bermain di Old Trafford melatih penyerang pemecah rekod Manchester City itu semasa tahun-tahun pembentukannya di Molde.

Malah pada peringkat itu, Haaland sudahpun melakar reputasi sebagai berpotensi menjaringkan gol yang hebat dan Solskjaer mengesyorkannya ke United pada 2018, sejurus sebelum dia mengambil alih tampuk pemerintahan secara sementara daripada Jose Mourinho.

Solskajer, seperti yang dilaporkan oleh The Athletic, berkata: “Saya berhubung dengan United kerana kami mempunyai penyerang berbakat ini yang sepatutnya mereka miliki.

“Tetapi mereka tidak mendengar, malangnya. Empat juta, saya minta. Tetapi mereka tidak pernah menandatanganinya. Empat juta! Jangan tanya (di mana dia sekarang). Dia terlalu bagus.”

Haaland sebaliknya berpindah ke RB Salzburg di mana dia menghabiskan musim tunggal sebelum menolak United dan Solskjaer sebagai pilihan untuk berpindah ke Borussia Dortmund.

United terlepas peluang bertemu pemain antarabangsa Norway itu sekali lagi musim panas lalu apabila Haaland menyertai saingan tempatan mereka dan sejak itu dia telah menikmati kempen sulung yang memecah rekod di England.

The Red Devils pula telah mencapai kemajuan di bawah kendalian Erik ten Hag tetapi penyerang prolifik masih menjadi kelemahan yang ketara dalam skuad mereka.

United hanya berjaya menjaringkan 49 gol dalam Liga musim ini, hanya 14 lebih daripada yang Haaland berjaya menguruskan dirinya sendiri, dengan Anthony Martial bergelut untuk mengekalkan kecergasan dan rekrut Januari, Wout Weghorst yang tidak mencukupi.

Walaupun bergelut untuk menjaringkan gol, United masih berada di kedudukan terdepan untuk merebut tempat empat teratas dan Erik ten Hag menegaskan pemain berprofil tinggi masih berminat untuk menyertai kelab itu.

Dia berkata: “Saya melihat perbezaan besar berbanding tahun lepas,” katanya.

“Terdapat banyak keraguan tahun lepas apabila saya bercakap dengan pemain dan kini ramai pemain melihat projek itu, apa yang berlaku, dinamik dan cita-cita dalam projek ini, terutamanya kualiti. Mereka sangat berminat untuk datang, saya perhatikan itu.

“Nampaknya terdapat banyak keraguan tahun lepas, banyak keraguan apabila kami mendekati pemain. Tahun ini, ramai pemain berkualiti sangat mahu datang.”

Share Post:

Related Posts