by Azhan Mohi in
Premier League

Martin Odegaard telah mendedahkan bagaimana Mikel Arteta meyakinkannya untuk menjadi sebahagian daripada revolusi Arsenal.

Pemain berusia 24 tahun itu, yang dilantik sebagai kapten tetap Arsenal pada musim panas lalu, telah memainkan peranan penting dalam kejayaan The Gunners sejak ketibaannya dari Real Madrid.

Odegaard pada mulanya menyertai perjanjian pinjaman pada Januari 2021 sebelum Arsenal membuat perpindahan kekal dengan bayaran £30 juta serta bonus pada musim panas berikutnya.

Dan pemain antarabangsa Norway itu telah menjelaskan dengan jelas bahawa rancangan jelas Arteta untuk kemajuan Arsenal memainkan peranan penting dalam keputusannya untuk berpindah ke Premier League.

“Saya bercakap dengan Mikel Arteta melalui panggilan Zoom dan dia memberitahu saya semua tentang projek itu,” tulis Odegaard dalam The Players’ Tribune.

“Pada masa itu, Arsenal tidak bermain dengan baik. Mereka berada di tempat ke-15 dalam jadual, tetapi pertemuan itu… Sejujurnya, saya mencabar sesiapa sahaja untuk meninggalkan mesyuarat dengan Arteta dan tidak mempercayai semua yang dia beritahu anda.

“Dia peringkat seterusnya. Sukar untuk dijelaskan. Dia bersemangat, dia sengit dan kadang-kadang, ya, dia agak gila… tetapi apabila dia bercakap, anda faham bahawa apa sahaja yang dia katakan akan berlaku, akan berlaku.

“Dia memberitahu saya rancangannya, semua yang dia sedang bina ke arah itu. Dia tahu betul apa yang perlu diubah di kelab itu.

“Dia memberitahu saya semua tentang pemain muda yang menakjubkan ini dalam skuad – Saka, Martinelli, Smith Rowe, dll. Dia memberitahu saya bagaimana dia mahu saya menyesuaikan diri dan bagaimana saya akan meningkat.

“Saya mendapat perasaan kuat bahawa dia menyukai sesuatu yang sangat istimewa.”

Arsenal kini lima mata di hadapan Manchester City di puncak Liga dan Odegaard bertegas bahawa The Gunners boleh memenangi kejuaraan musim ini.

“Kami dalam perlumbaan kejuaraan sekarang, tetapi masih jauh lagi dan, percayalah, tiada siapa yang memikirkan tentang Mei lagi,” tulis Odegaard.

“Ia adalah klise tetapi kami mengambilnya permainan demi permainan, sesi latihan demi sesi latihan. Sehelai demi sehelai.

“Saya akan katakan ini, walaupun, jika ada sesiapa yang masih tidak percaya sepenuhnya kepada pasukan ini, ambil dari saya: tiada had untuk apa yang boleh kami capai. Tiada siapa boleh memberitahu saya sebaliknya.”

Share Post:

Related Posts