by Azhan Mohi in
FA Cup

Albert Sambi Lokonga terus terus ke dalam terowong selepas diberikan teguran di atas padang daripada kapten Martin Odegaard semasa kekalahan Piala FA Arsenal kepada Manchester City.

Pemain berusia 23 tahun itu dimasukkan pada separuh masa di Etihad malam Jumaat menggantikan Thomas Partey – yang cedera rusuk dan akan menjalani imbasan – dan memberikan persembahan yang sangat buruk di bahagian tengah.

Lokonga kerap kehilangan pemain lawan dan meninggalkan ruang berekar di hadapan empat pemain belakang, dengan Julian Alvarez memberi ruang untuk melepaskan rembatan dari tepi kotak berkali-kali – yang pertama akhirnya menghasilkan gol Nathan Ake.

Ketika detik berlalu dan perlawanan memasuki masa kecederaan, Lokonga masih diheret keluar dari kedudukan oleh penyerang City dan itu menyebabkan Odegaard melepaskan reaksi yang marah.

Pemain Norway itu, yang masuk lewat dalam perlawanan, boleh dilihat memberi isyarat kepada rakan sepasukannya untuk berhenti mengikut pelari dan sebaliknya menandakan lelaki itu di ruang – pada kesempatan ini ia adalah Ilkay Gundogan.

Tetapi Lokonga telah ditarik keluar melebar meninggalkan Gundogan dengan kebebasan di tengah padang, dan dia telah dipilih melalui hantaran mudah di antara garisan.

Odegaard benar-benar marah, melemparkan tangannya ke udara dengan rasa marah, dan akhirnya terpaksa mengasari Gundogan untuk menghentikan langkah itu daripada berkembang.

Selepas berbuat demikian, dia segera menoleh ke Lokonga dan mula menjerit ke arahnya, menunjukkan kedudukan di mana dia sepatutnya berada dan mengangkat beberapa jari untuk mencadangkan ia bukan kali pertama dia bersalah kerana membiarkan pemain City terbuka luas.

Granit Xhaka juga boleh dilihat menyoal pemain Belgium itu manakala Fabio Vieira mengangkat tangannya dalam kekeliruan apabila Gundogan menerima bola tanpa tekanan – dan Lokonga kelihatan tidak terlalu gembira apabila wisel penamat dibunyikan.

Sementara rakan sepasukannya yang lain berbual dengan pemain City dan berjumpa penyokong Arsenal yang hadir, Lokonga menuju ke terowong dan terus ke bilik persalinan.

Pakar Ian Wright dan Roy Keane mengkritik penampilan pemain tengah itu selepas itu, dengan yang terakhir mengatakan kekurangan pemahamannya tentang peranan itu adalah ‘kebimbangan besar’.

“Dengan seseorang seperti Sambi, dia memerlukan minit, dia perlu bermain, dia perlu dapat memahami dan lebih berhati-hati tentang di mana dia berada dan apa yang dia perlu lakukan dan di mana dia perlu bermain,” kata Wright pada ITV selepas itu.

“Anda perlu merasakan bahaya itu dan itulah sebabnya dia memerlukan minit dalam permainan berkualiti ini, kerana di situlah anda belajar.”

Share Post:

Related Posts