by Azhan Mohi in
Premier League

Martin Odegaard telah mendedahkan apa yang dia rasa telah membawa Arsenal ke ‘langkah seterusnya’ selepas permulaan hebat musim ini untuk pasukan Mikel Arteta.

The Gunners menduduki tangga teratas Liga menjelang rehat Piala Dunia setelah memenangi 12 daripada 14 perlawanan mereka, lima mata di depan Manchester City.

Skuad Arteta terlepas kelayakan Liga Juara-Juara musim lalu selepas kejatuhan lewat memberikan tempat keempat kepada saingan Tottenham tetapi mereka kelihatan berbeza musim ini dengan ramai yang meramalkan mereka akan pergi jauh dan memenangi kejuaraan.

Arsenal bertambah kuat pada musim panas, menandatangani penyerang Gabriel Jesus dengan harga £45 juta, pertahanan Oleksandr Zinchenko dengan harga £32 juta dan pemain tengah Fabio Vieira dengan harga £34 juta.

Penjaga gol Matt Turner juga tiba dengan bayaran yang tidak didedahkan untuk memberikan sandaran kepada Aaron Ramsdale dan pemain sayap berusia 19 tahun Marquinhos.

Bek tengah William Saliba juga telah memberikan rangsangan kepada The Gunners, mengukuhkan dirinya sebagai pemain utama selepas kembali daripada pinjaman sepanjang musim di Marseille.

Ditanya tentang apa yang berubah untuk Arsenal pada musim panas, Odegaard memberitahu BT Sport’s Around The Block: “Semangat berpasukan dalam kumpulan sangat baik, semua orang benar-benar dahagakan dan saling bersaing.

“Kami serasi, itu membantu! Dan saya rasa tahun ini, dengan pembelian yang kami buat, saya rasa mereka telah membawa kami ke langkah seterusnya dari segi mentaliti, kualiti dan fokus.

“Semua orang memahami prinsip, cara kami mahu bermain lebih banyak lagi.

“[Mikel Arteta] begitu fokus. Ia agak sengit. Dia tahu apa yang dia mahu, tetapi semua orang faham jika anda melakukan apa yang dia katakan, kami akan melakukan yang terbaik.

“Dia memberitahu anda sesuatu yang akan berlaku dalam permainan, dan ia sentiasa berlaku!

“Dia mempunyai banyak cara kreatif untuk melakukan ceramah pasukan, kadang-kadang dia melakukan yang biasa dan pada masa lain dia akan menggunakan mentol dan perkara lain.

“Saya fikir dia benar-benar pandai mencari motivasi tambahan.”

Share Post:

Related Posts