by Azhan Mohi in
Premier League

Darwin Nunez telah menjelaskan keputusannya untuk memilih menyertai Liverpool mendahului banyak kelab lain, termasuk Manchester United, dan merasakan gaya permainan pasukan itu sangat sesuai dengannya.

Pada petang Selasa, kelab Merseyside itu mengesahkan mereka telah menandatangani pemain berusia 22 tahun itu dalam perjanjian yang dipercayai bernilai sekitar £85 juta termasuk bonus dan tambahan.

Perjanjian itu masih tertakluk kepada permit kerja dan pelepasan antarabangsa, tetapi Nunez telah menyelesaikan pemeriksaan perubatan di Pusat Latihan AXA kelab dan telah meletakkan tandatangan untuk kontrak jangka panjang.

Liverpool telah menewaskan saingan penting untuk mendapatkan pemain Uruguay itu, dengan bos United yang baharu, Erik ten Tag dilaporkan marah kerana kelab itu terlepas pemain yang menjaringkan 48 gol dalam dua musim bersama Benfica.

Tetapi bagi Nunez ia adalah satu keputusan mudah untuk menyertai Liverpool, dengan penyerang itu gembira untuk menandatangani kelab yang bersedia untuk bersaing untuk merebut trofi sementara dia juga peminat besar cara pasukan Jurgen Klopp bermain.

Bercakap kepada laman web rasmi Liverpool, dia berkata: “Seronok berada di sini di Liverpool dan saya sangat gembira menjadi sebahagian daripada kelab hebat ini.

“Saya telah bermain menentang Liverpool dan saya telah melihat mereka dalam banyak perlawanan dalam Liga Juara-Juara, dan ia adalah gaya permainan saya.

“Terdapat beberapa pemain hebat di sini dan saya fikir ia akan sesuai dengan gaya permainan saya di sini.

“Seperti yang saya katakan, saya telah menonton agak banyak dan ia adalah kelab yang sangat besar dan saya harap saya dapat memberikan segala yang saya ada untuk membantu pasukan.”

Dia menyambung: “Apabila saya tiba di tempat latihan, saya benar-benar terkejut melihat susunan dan struktur serta semua trofi di sini.

“Anda kemudian boleh bayangkan diri anda memenangi lebih banyak trofi dan kemudian apabila anda datang ke sini semula dan melihat trofi yang dipamerkan, anda boleh berkata, “Lihat, saya adalah sebahagian daripada itu, saya berada di sana pada masa itu, memenangi trofi.”

“Itulah salah satu sebab mengapa saya datang ke Liverpool – untuk memenangi trofi dan gelaran. Saya mahu memenangi banyak trofi di Liverpool.”

Nunez telah memilih untuk memakai baju nombor 27 untuk Liverpool, yang turut dipakai oleh rakan senegaranya dari Uruguay, Luis Suarez dan Sebastian Coates.

Share Post:

Related Posts