by Azhan Mohi in
Premier League

Nike telah mengesahkan mereka tidak lagi mempunyai sebarang hubungan dengan Mason Greenwood selepas penyerang Manchester United yang digantung tugas itu mencipta hantaran pengeluar kit itu ke akaun Instagramnya.

Minggu lalu, tuduhan cubaan merogol dan menyerang telah digugurkan terhadap pemain bola sepak England, Greenwood.

Pemain berusia 21 tahun itu ditahan pada Januari 2022 di tengah-tengah dakwaan mengenai imej dan video yang muncul di media sosial.

Greenwood kemudiannya didakwa dengan cubaan merogol, mengawal dan kelakuan paksaan serta serangan yang menyebabkan kecederaan tubuh sebenar.

Pertuduhan itu digugurkan apabila saksi utama menarik balik penglibatan mereka, kata Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota.

Greenwood telah digantung daripada bermain atau berlatih dengan Manchester United sejak dakwaan itu timbul.

Dia juga kehilangan perjanjian penajaannya dengan Nike, walaupun terdapat sedikit kekeliruan mengenai situasi semasa ketika dia meletakkan semula pengeluar itu pada bio Instagramnya pada hari Isnin.

Tetapi Nike telah mengesahkan bahawa kenyataan mereka sebelum ini berhubung dengan Greenwood kekal terpakai sekarang. Ia berbunyi: “Mason Greenwood bukan lagi seorang atlet Nike.”

Sementara itu, Manchester United berkata mereka akan menjalankan siasatan dalaman sebelum ‘menentukan langkah seterusnya’ berhubung Greenwood.

Pemain berusia 21 tahun itu membuat 129 penampilan untuk kelab zaman kanak-kanaknya sebelum digantung, menjaringkan 35 gol. Dia membuat satu-satunya penampilan untuk England pada September 2020.

Dilaporkan bahawa skuad Manchester United bimbang tentang kepulangan Greenwood musim ini, manakala penyerang itu dikatakan sedang mempertimbangkan untuk berpindah ke luar negara jika kelab Premier League itu menghalang kepulangannya.

United menikmati musim yang memberangsangkan di bawah kendalian Erik ten Hag, naik ke tangga ketiga Liga dan mara ke final Piala EFL.

Selepas pertuduhan digugurkan, Greenwood berkata dalam satu kenyataan: “Saya lega kerana perkara ini kini telah selesai dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada keluarga, orang tersayang dan rakan-rakan atas sokongan mereka. Tiada ulasan lanjut pada masa ini.”

Share Post:

Related Posts