by Azhan Mohi in
Premier League

Nemanja Matic telah memberikan sokongan kepada Mauricio Pochettino untuk berjaya di Chelsea tetapi percaya skuad besar kelab itu adalah ‘masalah’ yang perlu ditangani.

Chelsea kini menduduki tangga ke-12 dalam liga dengan baki enam perlawanan dan prestasi semasa mereka menunjukkan mereka berada di landasan untuk mencatat jumlah mata terendah dalam Liga, iaitu 50 mata yang ditetapkan pada musim 1995/96 dan 2015/16.

Pochettino dijangka menjadi pengurus tetap Chelsea seterusnya, dengan Frank Lampard dibawa masuk bulan lepas untuk mengambil alih tugas sementara untuk baki musim ini.

Dan Matic, yang memenangi dua kejuaraan Liga semasa beliau menjadi pemain Chelsea, merasakan Pochettino boleh memperbaiki keadaan semasa kelab itu.

Apabila ditanya oleh Sky Sports sama ada dia percaya pengurus baharu Chelsea memerlukan masa, Matic berkata: “Saya rasa begitu.

“Saya perlu katakan Chelsea melakukan kerja yang hebat untuk menandatangani begitu ramai pemain berbakat, tetapi pada masa hadapan, musim depan, mereka perlu membuat keseimbangan antara pengalaman dan pemain muda.

“Apabila anda menandatangani enam, tujuh atau lapan pemain muda berbakat tinggi, mereka semua mengharapkan untuk bermain dan itu adalah masalah.

“Ada yang memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan Premier League. Mereka memerlukan enam bulan lagi atau satu musim untuk menyesuaikan diri, tetapi semasa peralihan itu pemain berpengalaman boleh membantu mereka.

“Saya rasa pada penghujung musim mereka akan faham apa masalahnya dan mereka akan cuba berubah. Musim depan saya menjangkakan Chelsea akan menjadi lebih baik, tetapi ia akan menjadi sangat sukar.”

Ditanya sama ada Pochettino sesuai untuk Chelsea, Matic berkata: “Dia seorang pengurus yang hebat.

“Dia menunjukkan kepada Spurs dan PSG bahawa dia boleh bermain bola sepak yang hebat.

“Dia mempunyai pengalaman dan saya tahu dia sangat profesional dan seorang yang sangat jujur, jadi mengapa tidak?”

Share Post:

Related Posts