by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas bintang Manchester United, Nani menegaskan dia bersimpati dengan Cristiano Ronaldo yang ‘tidak mempunyai masa untuk disia-siakan’ sementara kelab itu memulakan proses pembinaan semula yang besar.

Pemain sayap Portugal itu berkongsi bilik persalinan bersama di Old Trafford semasa zaman kejayaan Sir Alex Ferguson dan kedua-duanya adalah sebahagian daripada pasukan yang memenangi Liga dan Liga Juara-Juara berganda pada 2008.

Ronaldo kembali ke United pada musim panas lalu tetapi telah menemui sekumpulan pemain yang tidak dapat dikenali daripada pemain yang pernah bermain bersamanya pada kemuncaknya dan dikatakan mahu keluar sebelum jendela perpindahan ditutup.

Laporan awal minggu ini mendakwa pemain berusia 37 tahun itu sering makan bersendirian di kantin kelab dan sudah mempersoalkan taktik pengurus baharu Erik ten Hag.

Nani boleh memahami kekecewaan Ronaldo, walau bagaimanapun, walaupun sejarah dan rekodnya boleh menghantar mesej yang salah kepada barisan pemain muda United.

“Sudah lama kami bermain bersama dan Cristiano bukan kanak-kanak lagi,” kata Nani kepada Vibe.

“Masa berubah dan reaksi serta sikap juga boleh berubah. Tetapi, seperti yang kita lihat, dia melakukan perkara yang sama seperti biasa; dia tidak suka kalah, dia bertindak balas apabila pasukan tidak bermain dengan baik.

“Tetapi satu-satunya perbezaan ialah masa yang berbeza. Dia bermain sekali lagi di Man United tetapi dia telah berada di seluruh dunia bermain dengan baik di pasukan berbeza dengan pemain berbeza. Dia berada dalam pasukan di mana pengurus cuba membina pasukan yang kuat dan ia tidak mudah, ia memerlukan masa.

“Bagi Cristiano, dia tidak mempunyai masa untuk kalah dalam membina pasukan atau menunggu musim depan. Dia mahu terus berada di puncak, menjaringkan gol, menjadi pemain. Itulah sebabnya reaksi itu normal, kita semua mempunyai reaksi yang salah kadang-kadang.”

Sementara itu, pemain United dilihat teruk kerana kurang keinginan semasa kekalahan 4-0 di Brentford pada hujung minggu lalu dan Nani juga terkejut dengan sikap yang ditunjukkan oleh pasukan yang tidak mempunyai asas yang diperlukan untuk bersaing dalam Premier League.

Dia menambah: “Saya tidak suka bercakap terlalu banyak, saya tidak bercakap tentang pemain tetapi anda boleh lihat tiada keinginan, tiada sikap untuk menang dalam kelab.

“Anda mempunyai ramai pemain berbakat tetapi mereka tidak mahu letih. Jika saya terpaksa berpeluh untuk menang, saya akan melakukannya. Mereka lebih suka tidak berpeluh.

“Anda mempunyai pemain berbakat dalam pasukan dengan banyak kemahiran, mereka boleh merembat dengan kaki kanan dan kiri tetapi perlawanan terakhir [menentang Brentford], tiada siapa yang merembat ke arah gol, semua orang melakukan hantaran.”

Share Post:

Related Posts