by klasikko in
Premier League

Arsenal menewaskan Leeds United 4-1 Sabtu lalu untuk mengekalkan pendahuluan mereka di puncak kejuaraan Liga Perdana, dan berpotensi mencapai pencapaian penting.

Gunners kini melepasi pungutan 70 mata, yang kelihatan penting kerana kita tidak pernah melihat pasukan dengan lebih daripada 70 mata pada peringkat musim ini gagal untuk meneruskan dan memenangi kejuaraan.

Arsenal mengumpul 72 mata, lapan mata di hadapan juara bertahan Manchester City, walaupun anak buah Pep Guardiola mempunyai satu perlawanan dalam tangan dan membelasah Liverpool 4-1 tanpa penjaring terbanyak Erling Haaland akibat kecederaan.

Walaupun kedudukan Arsenal yang kukuh, ramai masih merasakan City adalah pilihan kerana kekuatan dan pengalaman mengatasi garisan dalam perlumbaan kejuaraan.

Tetapi statistik menunjukkan kita tidak boleh memandang rendah keupayaan skuad Mikel Arteta.

Namun, satu lagi faktor penting yang perlu diambil kira adalah sejauh mana pasukan ini berada di tempat kedua selepas 29 perlawanan.

Pasukan Liverpool dan Man City yang berada di puncak benar-benar menjarakkan diri dengan pesaing lain pada 2019/20 dan 2017/18.

Setakat ini, Arsenal tidak memiliki kelebihan seperti Liverpool dan City, ketika mereka berjalan ke garisan penamat.

Musim ini mungkin lebih setanding dengan kemenangan Manchester United pada 2006/07, iaitu kemenangan kejuaraan pertama mereka dalam beberapa ketika.

Sewaktu itu, diilhamkan oleh generasi baru bakat muda seperti Cristiano Ronaldo dan Wayne Rooney menentang pemenang bersiri Jose Mourinho yang lebih berpengalaman di Chelsea.

Sudah tentu, perbezaan besar ialah mereka diuruskan oleh Sir Alex Ferguson yang hebat dan hanya empat tahun sejak kemenangan terakhir mereka merangkul kejuaraan, sedangkan pasukan Arsenal ini sedang berusaha untuk menamatkan penantian selama 19 tahun.

Tiada perlumbaan gelaran sama seperti yang lain, tetapi jumlahnya mula kelihatan memberangsangkan untuk Arsenal.

Share Post:

Related Posts