by Azhan Mohi in
Premier League

David Moyes berkata sasaran perpindahan Arsenal dan Chelsea, Declan Rice akan menelan kos rekod baharu Britain jika dia akhirnya meninggalkan West Ham.

Pemain berusia 24 tahun itu memberikan satu lagi aksi penuh tenaga dan aksi agresif di tengah-tengah bahagian tengah The Hammers pada hari Sabtu di St James’ Park, membantu pasukannya memperoleh mata dalam keputusan seri 1-1 menentang Newcastle yang sedang terbang tinggi.

Rice dijangka secara meluas akan meninggalkan kelab London timur itu pada musim panas, bagaimanapun, terutamanya dengan pasukan itu akan terlepas bola sepak Eropah selepas kempen yang mengecewakan.

Walaupun The Hammers mungkin bergelut, Rice sentiasa konsisten seperti biasa dan menarik perhatian daripada beberapa kelab terbesar Premier League.

Chelsea telah lama dikaitkan dengan perpindahan bekas pemain akademi mereka dan minat itu kekal walaupun telah memecahkan rekod perpindahan Britain untuk menandatangani pemain tengah Enzo Fernandez dalam perjanjian £106 juta daripada Benfica.

Arsenal juga bersedia untuk melancarkan tawaran ke atas West Ham, dengan Mikel Arteta tidak sabar-sabar untuk menambah pemain tengah baru kelas atas ke dalam barisannya selepas ditolak oleh Brighton untuk Moises Caicedo.

Tetapi bos West Ham Moyes masih tidak berputus asa untuk mengekalkan Rice di kelab itu selepas musim ini dan telah memberitahu pihak yang berminat bahawa ia akan mengambil tawaran melebihi yuran Fernandez £106 juta untuk menghadiahkan kapten The Irons.

“Declan adalah pemain terbaik pada separuh masa pertama, dia menunjukkan begitu banyak perkara,” kata pemain Scotland itu selepas seri 1-1 Sabtu lalu di Newcastle.

“Tidak dinafikan dia akan menjadi pemain terbaik dan sudah pasti dia akan menjadi rekod perpindahan British dan lebih banyak lagi apabila dia meninggalkan West Ham.”

Ditanya sama ada pemergian kaptennya kini terasa tidak dapat dielakkan, Moyes menjawab: “Saya harap tidak!

“Banyak yang telah diperkatakan mengenainya dan apabila anda melihat apa yang berlaku dengan harga, saya fikir Declan akan meniup air itu apabila ia berlaku.”

Arsenal dipercayai telah menjadikan Rice sebagai sasaran utama mereka untuk jendela perpindahan musim panas dan mempunyai banyak wang untuk dibelanjakan, dengan langkah gagal untuk Caicedo dan Mykhailo Mudryk memberi mereka banyak dana untuk bermain.

Walaupun The Gunners membawa masuk Jorginho dalam perjanjian £12 juta dari Chelsea pada hari tarikh akhir, dia hanya dilihat sebagai ‘stop-gap’ dan Arteta berminat untuk bermain besar untuk Rice.

Share Post:

Related Posts