by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pertahanan Chelsea dan Liverpool, Glen Johnson telah mengecam Jesse Lingard berhubung keputusannya untuk menyertai Nottingham Forest, dengan mendakwa ia bermotifkan wang semata-mata.

Lingard secara rasmi berpindah ke Forest minggu lalu setelah meninggalkan Manchester United pada awal musim panas selepas kontraknya tamat.

Pemain tengah menyerang berbakat itu menjadi tumpuan ramai, dengan West Ham, Newcastle, Leicester, dan Tottenham semuanya dikatakan berminat untuk menandatangani pemain berusia 29 tahun itu.

Setelah berjaya dalam tempoh pinjaman dengan ‘Hammer’ pada 2021, diandaikan bahawa pasukan David Moyes akan memenangi perlumbaan untuk mendapatkan tandatangan Lingard, tetapi mereka tidak dapat mencapai persetujuan dengan pemain antarabangsa England itu.

Sebaliknya, dia memilih untuk menyertai Forest yang baru dinaikkan pangkat dalam perjanjian setahun, dengan laporan mendakwa bahawa kontraknya bernilai £80,000 seminggu tetapi boleh meningkat kepada £120,000 seminggu selepas bonus berkaitan prestasi.

Ini akan menjadikannya pemain dengan bayaran tertinggi dalam sejarah kelab dan berita itu tidak begitu baik dengan ramai pihak, yang menganggap kontrak itu akan menjejaskan struktur gaji Forest dan menunjukkan Lingard dalam cahaya yang buruk.

“Dia berakhir di Nottingham Forest kerana mereka membayarnya lebih banyak wang. Tidak ada dua cara mengenainya,” Johnson memberitahu The Games Cabin.

“Ia bukan seperti dia dari Nottingham atau peminat Forest, saya tidak mempunyai perkataan lain yang boleh saya katakan mengenai perpindahan itu kerana hanya ada satu sebab mengapa dia berakhir di sana.

“Dia 100% akan menyesal kerana tidak berpindah ke West Ham. Sejujurnya, perpindahannya ke Forest menyerlahkan mentaliti jangka pendek.

“Dia telah menandatangani kontrak setahun dan akan memperoleh kira-kira £20,000 lebih seminggu, sebaliknya dia boleh pergi ke West Ham dengan perjanjian tiga tahun dan bermain di Eropah.

“Dia akhirnya akan membuat lebih banyak wang pula. Dia mengenali West Ham, dia mengenali pemain, tetapi sebaliknya dia mungkin bertarung dengan penyingkiran setiap minggu dengan Nottingham Forest, yang merupakan kerja keras dan akan mengecewakannya.”

Share Post:

Related Posts