by Azhan Mohi in
Premier League

Mohamed Salah telah dikritik oleh penyokong Liverpool kerana terus menuju ke terowong selepas kemenangan 7-1 ke atas Rangers dalam Liga Juara-Juara pada petang Rabu.

Pemain antarabangsa Mesir itu bermula di bangku simpanan untuk perlawanan keempat Liverpool dalam Kumpulan A, dengan Jurgen Klopp memilih untuk bermula dengan Darwin Nunez, Roberto Firmino, Fabio Carvalho dan Harvey Elliott di bahagian serangan di Ibrox.

Salah dimasukkan untuk Nunez pada minit ke-68 dan dia hanya memerlukan enam minit untuk melengkapkan hatrik terpantas dalam Liga Juara-Juara.

Tetapi peminat Liverpool dibiarkan terpinga-pinga pada masa penuh apabila Salah memungut bola perlawanan dan berjalan terus ke dalam terowong, manakala pemain Liverpool yang lain, termasuk pemain gantian dan Klopp, pergi ke bahagian tempat lawan untuk memberi pengiktirafan kepada penyokong yang hadir.

Keputusan Salah berkemungkinan menimbulkan persoalan lanjut mengenai kegembiraannya di Liverpool dan tindakannya tidak disedari oleh penyokong.

Seorang peminat Liverpool menulis di Twitter: “Salah merajuk dan keluar dari padang awal. Kekurangan kelas yang serius atau rasa hormat terhadap rakan sepasukan atau Rangers.”

Seorang lagi penyokong Liverpool menulis: “Salah meraih bola perlawanan dan menanduk ke terowong tanpa mengucapkan terima kasih kepada penyokong yang mengembara mengatakan banyak perkara tentang di mana kepalanya berada.”

Sementara itu, penyokong Liverpool yang lain membandingkan reaksi Salah dengan reaksi Cristiano Ronaldo, yang juga beberapa kali gagal mengiktiraf penyokong Manchester United sejak kembali ke Old Trafford tahun lalu.

“Agak ganjil melihat Salah berjalan terus ke terowong selepas sepenuh masa. Sekurang-kurangnya pergi jumpa peminat. Jika Ronaldo melakukan itu, ia akan berada di mana-mana,” tulis seorang penyokong Liverpool.

Seorang lagi penyokong Liverpool mengulas: ”Jadi Salah menjaringkan hatrik, merebut bola kemudian terus ke terowong, tidak berjabat tangan, tidak berterima kasih kepada peminat, persembahan buruk, tiada pertahanan untuk sikap seperti Ronaldo itu.”

Bercakap mengenai keputusannya untuk menggantikan Salah, Klopp berkata: “Ia bukan dengan separuh mata pada hujung minggu.

“Cuma kita hanya perlu sedar bahawa kita berada di tengah-tengah tempoh yang sangat sibuk. Kami tidak boleh memaksa pemain – pemain itu, kami perlu membuat perubahan.

“Kami boleh melakukan perubahan dan kami boleh melakukannya. Diogo [Jota] tidak dirancang, jelas. Itulah sebabnya dia berada dalam sidang media semalam. Tetapi kemudian anda mendapat panggilan daripada jabatan perubatan, ‘dia boleh bermain tetapi tidak terlalu lama.’ Oh hebat.

“Jadi, kami lebih suka menukar orang lain yang boleh bermain 90 minit dan itulah sebabnya dia tidak bermain. Dia berada di bangku simpanan dan tersedia.”

Share Post:

Related Posts