by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta sangat teruja dengan sumbangan Gabriel Martinelli semasa kemenangan Sabtu ke atas Nottingham Forest tetapi memberi amaran kepada pemain sayap Arsenal itu bahawa dia mesti mengekalkan piawaian itu jika dia ingin mengekalkan tempat dalam kesebelasan utama pasukannya.

Pemain Brazil itu adalah duri yang hampir berterusan di sisi Forest semasa kemenangan 2-1 pembukaan hari pertama untuk Gunners.

Martinelli mencipta gol pembukaan Eddie Nketiah dengan skil sensasi dan konsisten menewaskan bekas pemain pertahanan Tottenham, Serge Aurier.

Pemain berusia 22 tahun itu sama-sama berkesan dalam kapasiti pertahanan, membantu pertahanannya sebelum dia ditarik keluar semasa peringkat penutupan.

Arteta tidak berpuas hati dengan sumbangan Martinelli semasa perlawanan persahabatan menentang Monaco minggu lalu tetapi gembira melihat penyerang itu kembali ke aksi terbaiknya.

Dia berkata: “Itulah Gabi – dia perlu hidup, dia perlu bertenaga, dia perlu mengambil peluang dan pergi untuk itu.

“Sesuatu yang saya sangat suka hari ini dan saya tidak suka terlalu banyak dua minggu lalu (menentang Monaco), ialah dia akan terlepas bola, dan dia mendapatkan kembali, kerana ini adalah saat yang menentukan.

“Apabila Gabi melakukan itu ke belakang dan kemudian ke hadapan, dia adalah salah seorang pemain terbaik dan antara yang paling berbahaya hari ini. Apabila dia memainkan irama yang berbeza, tidak.”

Arteta juga penuh dengan pujian untuk Eddie Nketiah yang dia menegaskan layak mendapat tempat dalam kesebelasan utama di belakang tindak balasnya dalam latihan untuk tidak memulakan kemenangan Perisai Komuniti hujung minggu lalu ke atas Manchester City.

Pengurus Arsenal itu berkata: “Gembira untuknya kerana dia adalah contoh teladan. Dia seorang pemain yang sangat kecewa dengan ketiadaan Gabby [Jesus], dan tidak bermain di final. Apa yang dia lakukan apabila dia turun ke padang pada perlawanan akhir, ialah dia menukar permainan, itu nombor satu.

“Dan yang kedua, cara dia berlatih minggu ini, dia memberitahu saya: “gaffer, jika saya tidak bermain, anda buta.”. Ramai pemain datang dan berkata: “ah, kenapa saya tidak bermain?”, dan anda perlu mencuba dan menjelaskan.

“Pemain lain memberitahu anda sebab mengapa mereka layak bermain, inilah yang Eddie lakukan. Inilah yang dia lakukan dan kemudian dia pergi ke padang, dan dia juga beraksi. Ia adalah contoh yang jelas dan contoh yang sangat baik untuk semua orang.”

Share Post:

Related Posts