by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta telah memberikan sokongan terhadap pemain musim panas yang ditandatangani Kai Havertz dan percaya rakan sepasukan baharunya bertanggungjawab sebahagiannya terhadap masalah awal persembahanya.

Agak mengejutkan apabila Arteta membenarkan pembelian £65 juta seorang pemain yang telah menghabiskan tiga tahun yang amat menyedihkan dan bergelora di Chelsea.

Pengurus Arsenal itu berharap untuk mencipta semula Havertz sebagai pemain tengah menyerang dan telah menempatkannya dalam peranan di mana Granit Xhaka berkembang maju musim lalu, tetapi dia telah gagal untuk bermain dan kelihatan tidak selesa dengan tuntutan taktikal pengurus baharunya.

Sememangnya, The Gunners hanya mula kelihatan sebagai pasukan penyerang yang lebih koheren dalam keputusan seri 2-2 minggu lalu menentang Fulham selepas Havertz ditarik keluar 10 minit separuh masa kedua.

Arteta, bagaimanapun, tetap bertegas bahawa pembelian kedua paling mahal dalam tempoh perkhidmatannya akan datang dengan baik dan menegaskan kekurangan kestabilan dalam pasukan yang terpaksa menghadapi siri kecederaan dan penggantungan pada musim ini hampir tidak membantu proses penyesuaiannya.

“Dia boleh bermain dalam banyak peranan berbeza dan memainkannya dengan baik,’’ kata Arteta memuji kepelbagaian Havertz menjelang aksi menentang Manchester United, Ahad ini.

“Dia mempunyai otak bola sepak, bagaimana dia memahami bila untuk bergerak, bagaimana untuk bergerak, bila untuk kekal, bila untuk berlari. Ia fenomenal. Pada masa ini, memang benar bahawa dia bermain dengan tiga orang berbeza di belakangnya (Jurrien Timber, Takehiro Tomiyasu dan Jakub Kiwior) dan mereka adalah orang yang harus menjadikannya baik.

“Mereka ini bergantung pada mereka di belakang. Saya adalah pemain tengah, jika, dua pemain pertahanan tengah seperti ini [dengan mata tertutup] dan mereka memberikan anda bola sepanjang masa kepada kaki yang salah pada masa yang betul dengan rentak yang salah. Bencana, saya kelihatan buruk. Jika saya mempunyai pemain yang bagus di belakang saya, mereka menjadikan hidup lebih mudah. Jadi mari kita lakukan itu.”

Sementara itu, Arteta menggesa penyokong Arsenal yang mempamerkan tanda-tanda tidak sabar dengan Havertz hujung minggu lalu supaya terus bersabar dan mengingatkan mereka bahawa sejarah kelab baru-baru ini dipenuhi dengan contoh pemain yang telah menjadi pilihan selepas permulaan yang perlahan.

“Sukar untuk meminta lebih banyak, terutamanya orang kami di stadium dan penyokong kami, tetapi perasaan saya, berikan dia kasih sayang dan kami akan mendapat yang terbaik daripadanya,” katanya.

“Saya rasa kami mempunyai beberapa contoh yang sangat, sangat, sangat cantik dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan pemain yang kami telah memberikan banyak sokongan dan berada di belakang mereka dan memberi mereka kasih sayang dan mereka telah merasakannya dan mereka baru sahaja meletup. Banyak contoh yang baik.

“Jadi saya akan berpegang pada itu kerana tidak semua orang bersedia untuk Arsenal melakukannya dengan baik. Tetapi mereka yang benar-benar dengan hati dan jiwa, mereka benar-benar mahukan yang terbaik untuk kelab, mari lakukannya kerana ada banyak yang perlu diberikan kepada kami.

“Ia mengambil masa lebih daripada dua bulan [untuk Odegaard]. Dan dengan Gabriel Magalhaes, ia adalah sama. Ben White tidak boleh bermain sebagai full-back, dia tidak boleh bermain sebagai full-back.

“Aaron Ramsdale tidak cukup bagus..dan kini kami telah menandatangani seorang lagi penjaga gol [David Raya] dan ia adalah satu malapetaka [pada pandangan sesetengah pihak]. Tetapi Aaron Ramsdale tidak cukup bagus untuk Arsenal. Bukayo Saka adalah bek kiri dan kini dia bermain di sayap kanan.

“Granit Xhaka…kami mempunyai begitu banyak contoh, contoh yang baik. Tetapi pemain harus menyukai apa yang mereka lakukan. Dan saya rasa mereka lebih suka apa yang mereka lakukan apabila mereka berasa disokong.”

Share Post:

Related Posts