by klasikko in
Premier League

Penyerang Arsenal, Gabriel Jesus telah diketepikan kerana kecederaan yang dialaminya semasa Piala Dunia.

Gunners bersedia untuk kembali beraksi selepas kejohanan besar telah berakhir, namun ketiadaan Jesus akan menjadi tamparan hebat kepada pasukan Mikel Arteta.

Arsenal kini berada di puncak liga dan mereka berharap untuk melangkah lebih jauh sekaligus memenangi kejuaraan.

Ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana mereka menghadapi hari tanpa Jesus dalam beberapa minggu akan datang.

Bekas penyerang Manchester City itu telah menjadi watak utama sejak tiba di Stadium Emirates.

Selain daripada keupayaan menjaringkan gol, kebolehan Jesus mencipta peluang untuk rakan sepasukannya dan membawa orang lain ke dalam permainan adalah penting untuk persembahan Arsenal.

Penyerang berusia 25 tahun itu mencatatkan lima gol dan tujuh bantuan untuk namanya merentasi semua pertandingan musim ini.

Arteta kini mendedahkan bahawa kecederaan Jesus adalah satu tamparan hebat dan mustahil untuk menggantikan kehilangannya kerana dia adalah pemain yang unik.

Arteta telah membayangkan bahawa Arsenal akan menggunakan jendela perpindahan Januari untuk membawa masuk alternatif lain.

Ia masih belum dapat dilihat sama ada gergasi London Utara itu boleh membawa masuk alternatif berkualiti kepada pemain Brazil itu.

“Ia satu tamparan hebat untuk kami, jelas sekali. Dia pemain penting dan membawa sesuatu yang sangat berbeza kepada pasukan serta mustahil untuk menggantikannya.

“Tetapi kami mempunyai pemain lain, alternatif lain dan kami akan cuba menyelesaikannya. Tingkap perpindahan adalah pilihan lain.

“Saya fikir [Jesus] adalah pemain yang unik tetapi Eddie [Nketiah] mempunyai kualiti yang luar biasa juga dengan cara kami mahu bermain.”

Perkara terakhir yang dimahukan Gunners ialah cabaran kejuaraan mereka tersungkur kerana kecederaan.

Mereka perlu menandatangani seseorang yang lebih daripada sekadar penjaring gol dan mampu menyatukan barisan serangan.

Share Post:

Related Posts